Hans van Gastel.
Hans van Gastel. Foto: Jos van Nunen

De Bron portretteert: Hans van Gastel

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Vorig jaar april werd Nijnselaar Hans van Gastel verrast door een telefoontje van onze burgemeester Kees van Rooij. Hij was één van de vijf Rooienaren die de mededeling kreeg dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hem te benoemen als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij mag zich voortaan dus scharen onder de gelederen van gedecoreerden. Aangezien hij niet echt getrouwd is met zijn telefoon en al zeker niet met WhatsApp, had burgemeester Kees van Rooij hem al meerdere keren proberen te bereiken. Maar toen hij na gedane arbeid even aan de keukentafel zat, hoorde hij zijn telefoon. Het bleek de burger zelf te zijn. Hans vroeg of hij niet het verkeerde nummer had gebeld, maar dat bleek echt niet zo te zijn.

Door: Caroline van der Linden

Voor Hans geheel onverwacht, maar ere wie ere toekomt. Want dat hij zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt is duidelijk en wordt nog interessanter wanneer we met hem in gesprek gaan. Hij vertelt ons over zijn levenspad, zijn familie en de taken die hij heeft verricht.

Hans werd op 28 april 1957 geboren op de Villenbraken in Nijnsel en groeide op in een gezin van acht kinderen, zelf als vijfde in de rij met drie broers en vier zussen. “Van jongs af aan ben ik gewend geweest dat er altijd veel volk over de vloer kwam”, vertelt Hans. Regelmatig zaten ze dan ook op zondagmiddag met drie volle tafels te rikken. Na de lagere school ging hij eerst een paar jaar voor zijn middelbare school naar Eindhoven. “Maar toentertijd als jongen van een jaar of twaalf uit Nijnsel, net uit de klei getrokken en amper ooit op de harde weg geweest, naar een stad als Eindhoven, dat werd het niet”, vertelt Hans. 

Wil je dit interview verder lezen? Dat kan in De Bron magazine! Los verkrijgbaar in Mediahuis Meierijstad voor slechts 10 euro. Ben je lid van MooiRooi Plus, dan krijg je het magazine twee keer per jaar gratis. Inschrijven kan in het Mediahuis of via deze link >>