Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Meierijstad ambitieus met nieuwe Wet inburgering

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode / Meierijstad – Inburgering is niet iets wat bij veel Nederlanders leeft. Iets met nieuwkomers, statushouders, integratie en allochtonen, daar houdt het meestal wel op. Buitenstaanders zal het ook zijn ontgaan dat de Wet inburgering niet goed werkte. “Door de decentralisatie verkeerd uitgepakt” vat wethouder Menno Roozendaal (o.a. arbeidsmarktparticipatie en -integratie) samen. “Nieuwkomers werden aan hun lot overgelaten. We willen ze nu gaan ontzorgen. Ons niet afvragen ‘wat moét ik doen’, maar meer in hen investeren mét behoud van hun eigen verantwoordelijkheid.”

Voorheen lag die verantwoordelijkheid bij de nieuwkomer zelf. Ga daar maar eens aan staan als je de taal niet spreekt, de cultuur niet kent en in een vreemd land met openbaar vervoer uren onderweg bent om die ene taalcursus te volgen waar meer van jouw landgenoten op hetzelfde niveau proberen te integreren. En dat allemaal op tijden dat je je kinderen niet naar school hoeft te brengen, eigenlijk naar je werk moet of andere verplichtingen hebt.

De nieuwe Wet inburgering probeert op hoofdlijnen een goede balans te vinden tussen een uniforme uitvoering bij alle gemeentes en begrippen die binnen die kaders spelen zoals beleidsvrijheid, integraliteit, flexibiliteit en ruimte voor maatwerk.

De nieuwe wet bestaat uit drie hoofdstukken: Onderwijsroute, taalniveau en zelfredzaamheidroute. Daar moet elke gemeente ‘iets’ mee doen, maar daar houdt de wettelijke verplichting dan ook op. “In Meierijstad gaan we dat breed oppakken” verzekert Nelinka Biesheuvel. Zij was voorheen klantmanager, en inmiddels regisseur Nieuwkomers. “We gaan nu het proces naar voren halen”. Munira Ibrahim, beleidsmedewerker Sociaal Domein, heeft daar al ervaring mee opgedaan in enkel ‘pilots’ die inmiddels zijn samengevoegd. waarbij alle partijen werden samengebracht: Ons Welzijn, Welzijn de Meierij, IBN en WSD. “Daarbij werd het aanbod gekoppeld aan thema’s. We kunnen nu zelf sturen in het aanbod, bijvoorbeeld taalles. Het is belangrijk welke info je op welk moment aanbiedt, anders werkt het niet.”

Er wordt niet alleen óver de nieuwkomers gesproken, maar ook mét hun. Wahid Noman bijvoorbeeld. Hij spreekt vloeiend Engels en inmiddels ook al wat Nederlands, had een goede baan in Dubai maar werd werkloos. “Dan vervalt je visum en moet je, met je gezin, terug naar je land van herkomst. Bij ons was dat Jemen en daar is het niet veilig” verklaart hij zijn komst naar Nederland. “In het begin was het moeilijk” herinnert hij zich. Hij woont nu met zijn gezin in Nijnsel, waar hij ook een baan heeft. Zijn vrouw maakt zich inmiddels verdienstelijk als sleutelpersoon voor land- en lotgenoten. Het beleidsplan inburgering staat op voor 16 december op de agenda van de gemeenteraad.