Jan van Zutphen, Martien van Gastel en Leo van Lieshout (v.l.n.r.) zijn verantwoordelijk voor de redactie en opmaak van het boek.
Jan van Zutphen, Martien van Gastel en Leo van Lieshout (v.l.n.r.) zijn verantwoordelijk voor de redactie en opmaak van het boek. Foto: Hans van den Wijngaard

Ooit was de Markt een stinkend en rokend industrieterrein

Historie Historie

Sint-Oedenrode – We kunnen het ons nu eigenlijk niet voorstellen, maar honderd jaar geleden was het gebied ten oosten van de Rooise Markt een industrieterrein. Stoommachines, leerlooierijen een melkfabriek, groothandel en nog veel andere bedrijven en bedrijfjes waren daar gevestigd. De meeste van die bedrijven hadden één ding gemeen, ze waren eigendom van de familie Van der Hagen. De werkgroep geschiedenis van de heemkundige kring ‘De Oude Vrijheid’ onderzocht wat er op de plaats van de Rabobank, het Kapittelhof en het parkeerterrein achter de bank allemaal gebeurde. In een boek, waarin de familie Van der Hagen een prominente rol heeft, legden met name Martien van Gastel, Leo van Lieshout en Jan van Zutphen de geschiedenis vast.

“Al kort na de ijstijd woonden er mensen aan de oevers van de Dommel. Veel is daar niet over bekend omdat bij de bouw van de Rabobank en de Kapittelhof geen archeologisch onderzoek is gedaan”, vertelt Martien van Gastel. “Later, in de Middeleeuwen, kwam er meer leven in de brouwerij met de ‘beneficiehuizen’ van de kanunniken, de ‘kapittelschool en de kapittelkerk van de Kanunniken. 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

In het boek van de heemkundige kring is deze Rooise familie uitgebreid beschreven op meer dan tweehonderd bladzijden. Bent u ook zo benieuwd naar wat vroeger allemaal aan de Rooise Markt gebeurde, dan kunt u dit boek kopen bij zowel Bruna als Primera voor 29,95 euro.