Afbeelding

Personeelstekort raakt ook gemeente Meierijstad

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode / Meierijstad – Horeca, technische bedrijven, ICT, maar ook gemeentes kampen met een tekort aan personeel. Meierijstad vormt daarop geen uitzondering, en dat hebben sommige inwoners al gemerkt. De gemeente verklaart dit als volgt.

“Er gaan meer dan gemiddeld medewerkers weg, maar dat is een trend die in heel gemeenteland te zien is. Er is dus veel beweging op de arbeidsmarkt en dat is een logisch gevolg van de landelijke arbeidsmarktkrapte. Mensen durven nu gemakkelijker een overstap te maken dan wanneer het moeilijk is om ander werk te vinden.

Medewerkers vertrekken niet per sé naar andere gemeenten. Het merendeel van de vertrekkende medewerkers gaan met (vervroegd) pensioen. De gemiddelde leeftijd van onze medewerkers ligt, ten opzichte van het landelijk gemiddelde, wat hoger. Dat verklaart de uitstroom van medewerkers. Overigens daalt door deze uitstroom de gemiddelde leeftijd meer naar het landelijk gemiddelde. 

Ondanks de arbeidsmarktkrapte levert de instroom nog niet heel veel problemen op. De gemeente Meierijstad is populair als werkgever. Sommige functies zijn moeilijk in te vullen, maar ook dat is overeenkomstig het landelijk beeld. Zo is het lastig specifiek financieel personeel en ICT-ers te werven. Dat geldt ook voor enkele specifieke functies in het ruimtelijk domein. Je merkt dat de concurrentie tussen gemeenten onderling daar een rol speelt.”