Dit was ook een actie van de gemeente om meer te spreken over energiebesparing.
Dit was ook een actie van de gemeente om meer te spreken over energiebesparing. Foto: Jeroen van de Sande

Meierijstad helpt inwoners met energiebesparingsbox

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Meierijstad - Na het succes van 2020 deelt gemeente Meierijstad komende weken weer energiebesparingsboxen uit. Er zijn 11.000 boxen beschikbaar en op=op. Een box bevat allerlei producten waarmee de inwoner energie kan besparen.

Cadeaubonnenactie
Bij alle huurders van woningen in Meierijstad valt deze week de brief op de mat. Daarin nodigt de gemeente hen uit gratis een energiebesparingsbox ter waarde van € 70,- aan te vragen. Dat kan op 3 manieren: kiezen voor een standaardbox; zelf een box samenstellen in de Bespaarwinkel webshop óf de cadeaubon fysiek inwisselen bij een van de deelnemende bouwmarkten. De keuze is ruim: radiatorfolie, ledlampen, tochtstrips- en borstels, tijdklokken, waterbesparende douchekop, powerbank op zonnecellen, de SlimWonen App en veel andere producten.

Extra aandacht voor huurders
Huurders zijn direct via een brief uitgenodigd. De gemeente vraagt daarnaast haar maatschappelijke partners zoals de woningcorporaties en welzijnsorganisaties om de gratis boxen bij hun cliënten onder de aandacht te brengen. Wethouder Harry van Rooijen: “Huurders kunnen zelf geen grote ingrepen aan hun woning doen; en een deel van de huurders heeft veel minder te besteden dan de gemiddelde inwoner. Met deze aanpak hopen we die doelgroep nog beter te bereiken.” Deelname is eenmalig. op basis van registratie van postcode en huisnummer.

Ook voor woningeigenaren
Eind 2020 kregen alle eigenaren van een woning met een bouwjaar vóór 1977 al de kans om een cadeaubon te verzilveren voor energiebesparende producten; zij kunnen nu niet opnieuw meedoen. Alle andere woningeigenaren kunnen wel een energiebox aanvragen op www.debespaarcode.nl/meierijstad .

Ophalen tijdens de Markt op 11,12 of 13 november
Op 11, 12 en 13 november komt de gemeente naar de inwoners toe. De Ecomobiel is te vinden op de Markt in Veghel (donderdag 11 november 09.00 – 13.00 uur), Sint-Oedenrode (vrijdag 12 november 09.00 – 13.00 uur ) en Schijndel (zaterdag 13 november 10.00 – 16.00 uur). De Energiecoaches van Energie Coöperatie Meierijstad, de Bespaarwinkel en medewerkers van de gemeente reiken de Standaardboxen uit. En er is natuurlijk gelegenheid om hen vragen te stellen of advies te vragen.

Goed voor klimaat en portemonnee
Wethouder Harry van Rooijen: “Niet eerder werden we met z’n allen zó met de neus op de feiten gedrukt als de laatste tijd. De gasprijzen rijzen de pan uit en energie besparen is noodzakelijk om de rekening lager te houden. De besparingsboxen zijn er om onze inwoners te helpen minder energie te gebruiken. Ik verwacht dat veel inwoners gebruik maken van dit aanbod“.

Meierijstad moet in 2050 bovendien CO2-neutraal zijn. Dat betekent van het aardgas af en overschakelen op duurzame energiebronnen. “Daar zijn we druk mee bezig, maar dat duurt nog járen. En energie die je niet gebruikt hoef je ook niet duurzaam op te wekken. Dus energiebesparing loont altijd en daar kan iedere inwoner nú al mee beginnen. We stimuleren dat met acties als deze’, aldus de wethouder.

Advies bij energieloket
Bij het energieloket Brabant Woont Slim kunnen inwoners van Meierijstad terecht met vragen over het verduurzamen van hun woning. Vragen zoals: Hoe kan ik besparen zonder eerst grote uitgaven te doen? Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Welke duurzame maatregelen geven in mijn woning het meeste rendement? Welke subsidies zijn interessant in mijn situatie? Het loket is onafhankelijk en kan advies op maat geven. Meer informatie staat op www.brabantwoontslim.nl