Warm en vochtig zij de ingrediënten voor veel paddenstoelen
Warm en vochtig zij de ingrediënten voor veel paddenstoelen Foto: Thea Willems

Weer over het weer

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Oktober 2021 zal de boeken ingaan als zonnig, te nat en warmer dan normaal. Een maand met uitersten, een natte start en een zonnige herfstvakantie.

Vooral warme nachten
Normaal is de middagtemperatuur in oktober 15,0°C, dit jaar was dat met 15,9°C behoorlijk wat meer. De nachten daarentegen waren met 7,1°C net iets minder dan een halve graad warmer dan 6,7°C waar we recht op hebben. De etmaaltemperatuur was in oktober met 11,5°C ruim een halve graad hoger dan de normale 10,8°C. 

De uitschieters van de vorige maand waren: 29 oktober met een middagtemperatuur van 19,0°C. Zaterdag 16 oktober koelde het af tot 0,7°C. Woensdag 20 oktober hadden we het hoogste etmaalgemiddelde met 16°C. Zondag 24 oktober was met 7,4°C het koudste etmaal van de afgelopen maand.

Flink meer regen
Tijdens de afgelopen maand viel er 89,3 liter regen per vierkante meter. Dat is flink wat meer dan de 65 liter die we in oktober mogen verwachten. Het bleef op dertien dagen helemaal droog en dan kan het niet anders dan dat het op 18 dagen regende. De meeste regen viel op zondag 3 oktober, die dag viel er 17,25 mm regen.

De zon maakte een paar overuren
De zon liet zich de afgelopen maand net wat vaker zien dan dat we mochten verwachten. Vooral tijdens de herfstvakantie liet de zon zich uitgebreid zien. In totaal konden we 124 uur van de zon genieten. De zon scheen op 9 oktober 9 uur en 30 minuten en daarmee werd dat de dag waarop we het langst in de zon konden zitten. De relatief zonnigste dag was zondag 24 oktober, die dag scheen de zon 89,4% van de daglengte. Maar omdat de zon die dag alweer verder in het zuiden stond, waren dat maar 9 uur en 6 minuten. De somberste dag hadden we op 30 oktober. Die dag liet de zon zich slechts een kwartier zien. Daarnaast kende de afgelopen maand nog tien sombere dagen meer, dat zijn dagen waarop de zon minder dan 20% van de daglengte te zien is.

Kort samengevat, was oktober 2021 warmer, natter en toch nog zonniger dan normaal.