Afbeelding

Kluijtmans natuursteen: waar ambacht en hedendaagse tijd samenkomen

Zakelijk Zakelijk

Eindhoven - Loop je over een kerkhof dan kijk je automatisch naar de grafzerken. Naar de mooie vormen, de foto’s, de teksten, maar ook naar de namen en leeftijden. Het blijft boeien en voor je het weet struin je er langer rond dan je had gepland. Waar je meestal niet bij stilstaat is al het werk dat gedaan is om zo’n zerk te plaatsen. Daar weten ze bij Kluijtmans natuursteen uit Eindhoven alles van. Al ruim honderd jaar zijn ze werkzaam in die branche. We zijn nieuwsgierig naar het bedrijf en gaan daarom eens op bezoek.

Door: Jeroen van de Sande

Aan de Kanaaldijk-noord in Eindhoven kom je als Rooienaar niet vaak. Daarom is een navigatie ook in dit geval meer dan nuttig. Ik loop nieuwsgierig richting de showroom. Al jaren is Kluijtmans natuursteen in onze Mooi-kranten te zien, maar nog nooit hebben ik en eigenaar Harrie elkaar in levende lijven ontmoet. Binnen zes passen komt daar verandering in…

Rouw en bouw
Harrie weet natuurlijk dat ik kom. Ook al heeft hij het ontzettend druk op dit moment, het is duidelijk dat hij bereid is om te tijd te nemen. We maken met elkaar kennis tussen de ornamenten en al snel zitten we aan de koffie. Ik verbaas me over de vele mogelijkheden die de showroom me in een oogwenk laat zien. Grafzerken in alle soorten en maten, wanden met stenen en daarop verschillende lettertypes, maar ook urnen en allerlei mooie voorwerpen die kunnen helpen met de verwerking van een verlies. “We zijn ook erg druk in de bouwwereld, bijvoorbeeld met drempels, raamdorpels, muurafdekkers, trappen en nog veel meer. Maar ik begrijp dat dit om een rouwspecial gaat, dus daar zullen we het niet over hebben”, knipoogt Harrie.

Generatie op generatie
We duiken even de geschiedenis in. Ik ben enorm verrast als Harrie me vertelt dat het bedrijf in 1912 al stond beschreven/vermeld. Maar toch zijn er tekenen dat overgrootvader Harrie Kluijtmans al eerder bezig was. “In 1893 haalde hij een bronzen medaille in een internationale wedstrijd steenhouwen. Toen vond hij zichzelf steenhouwer genoeg om een eigen bedrijf te beginnen. In 1900 begon hij in Eindhoven, in de paardenstallen van wat nu het stadspaviljoen wordt genoemd.” Dat de naam Harrie constant voorbij komt is niet gek. Alle voorouders van de huidige Harrie hebben dezelfde naam. Zo werd niet alleen de naam, maar ook het bedrijf voortgezet. “Het bedrijf verhuisde in 1960 naar de Kanaaldijk-Noord. De kinderen van Harrie II - Harry III en Jack - komen al op jonge leeftijd in het bedrijf terecht. Harry III en Jack hebben beiden hun 50-jarig jubileum mogen vieren. Jaren waren deze broers het gezicht van het familiebedrijf, maar al jaren leiden nu broer en zus Harrie en Jet Kluijtmans Natuursteen. “Van jongs af aan zijn wij in het bedrijf opgegroeid. Hiermee wordt de traditie voortgezet door de vierde generatie”, zegt Harrie IIII.

Met de hand
Tussen neus en lippen door vertelt Harrie over de eigen productie, die ze in eigen huis draaien. Als hij me vraagt of ik het wil zien, hoef ik niet lang na te denken. Het is altijd interessant om te zien hoe een bedrijf produceert. We lopen via een buitenshowroom richting de hal. Eén man is druk bezig, enkele anderen zijn naar klanten op locatie. “Moet je dit beestje eens kijken”, wijst Harrie naar een machine uit de jaren zestig. “Hier werkte opa al mee, maar hij doet nog steeds zijn werk.” Het is één van de vele machines die nodig zijn om alle producten op maat te krijgen, geslepen en wel. De letters in de zerken worden ook soms machinaal gezet, maar niet altijd. “Met de hand doen we ook nog veel. Dat gaat in dit geval secuurder dan machinaal. Dat zie je niet vaak he”, glimlacht de eigenaar. Hij laat me enkele voorbeelden zien. Warempel, hij heeft gelijk. Steenhouwer is nog een echt ambacht. Juist daarop is Harrie dan ook extra trots. “Al is het wel aanpoten. We hebben het heel druk en de concurrentie is niet mals.”

Na een kleine ronde door zijn bedrijf heb ik al een veel beter beeld wat Kluijtmans natuursteen doet. Deels leveren ze ambachtelijk werk, maar ze zijn wel dusdanig bij de tijd dat eigenlijk alles mogelijk is. Ook op het gebied van de bouw. Wat de mogelijkheden precies zijn? “Ik nodig iedereen vrijblijvend uit in onze showroom. Dan kan ik het laten zien”, is Harrie vriendelijk. En dat ze het goed doen en goed kunnen mag duidelijk zijn, anders besta je niet sinds eind 19e eeuw.