Dennis en Silvie met hun zonen Morris en Sebas.
Dennis en Silvie met hun zonen Morris en Sebas. Foto: Jos van Nunen

Een huis van oud naar toekomstbestendig

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Veel mensen verbouwen graag een oude woning. Waarom? Een bestaande woning heeft vaak z’n charme en uitstraling. Zeker als het om een renovatie van een oud huis in stijl gaat. Tevens is een huis renoveren, een duurzame manier van bouwen, want een oud pand geef je een nieuwe bestemming. Maar er komt ook heel wat bij kijken en daarom is het zeker handig als je zelf van aanpakken weet en bekend bent met het vak. Want waar ga je beginnen en op wie doe je een beroep?

Door: Caroline van der Linden

Een goed plan is een goed begin en dat weten Dennis de Bruin (39) en Silvie van de Meulengraaf (36) als geen ander. Ze hebben hun bestaande woning aan de Ollandseweg al grondig aangepakt en we mogen een kijkje komen nemen. Silvie leidt me rond en de grootte van het project wordt al snel duidelijk. Dennis komt ook binnen en zegt lachend: “Als ik dit op mijn vijftigste had moeten doen, had ik het niet meer gedaan.” “We zijn nu drie jaar bezig, doen alles op ons gemak en verheugen ons op het eindresultaat”, vult Silvie aan.

Om even na te gaan hoe ze hierin terecht zijn gekomen, vertellen ze dat ze zo’n vijftien jaar geleden op de Kienehoef in de Constantijnstraat woonden. Beiden begonnen in die tijd voor zichzelf; Silvie een schoonheidssalon en Dennis een eigen installatiebedrijf. Dennis kan dan ook alles installeren wat je in huis nodig hebt. Zoals de riolering, de gasleiding, een waterpomp, zonnepanelen, maar ook een wat kleiner attribuut zoals een buitenkraantje. Een man met twee rechter handen dus en dat kwam samen met het bouwinzicht van de dochter van een bouwvakker, zeker goed van pas bij hetgeen ze aan zijn gegaan. Een aantal jaren terug kregen ze de mogelijkheid het ouderlijk huis van de ouders van Silvie, uit 1934, samen te betrekken. Een mooie plek voor beiden. Silvie wilde graag een huis binnen de bebouwde kom en de mogelijkheid voor een zaak aan huis was voor Dennis een uitkomst.

De eerste stap was het tekenen en het bekijken hoe ze het aan konden pakken. Ideeën hadden ze te over, maar of het bouwtechnisch ook te realiseren was? Voor het beantwoorden van die vraag, namen ze een architect in de arm die voor hen de puntjes op de i kon zetten en hun voornemens op de juiste plekken in kon passen. Maar hoofdzakelijk kwamen ze er zonder deskundigen samen prima uit. Ze wisten wat ze wilden en zijn stap voor stap aan de slag gegaan. “Van hergebruik was helaas weinig sprake, alles was echt oud en veelal onbruikbaar”, geeft Dennis aan. “We zijn met mensen die we goed kennen, aan de slag gegaan. Zo hielden we de lijntjes kort en was er goed contact om de juiste wensen te bespreken.” Met wat extra jongens voor de sloopwerkzaamheden op de zaterdagen, was het inhuren van bedrijven niet nodig, hielden ze overzicht en de kosten in bedwang. Deadlines lieten ze achterwege en dat scheelde heel wat verbouwingsstress. Als er eens iets tegenviel, deden ze er maar wat langer over. “Het enige wat echt doorbijten was, was het verwijderen van de vloer van het oude stalgedeelte. Daar zaten de koeienbakken en gierputten nog in de vloer, die in de loop van de jaren waren weggewerkt. Aangezien we het in één keer goed wilden doen, met nieuwe isolatie en beton, zorgde dat voor een aardig intensief hakwerk. Toch hebben we nooit gedacht, waar zijn we aan begonnen. Dat komt omdat we het in fases hebben aangepakt. Elke keer is er een ruimte klaar en sluit je iets af, voordat je weer verder kijkt. Zo behoud je overzicht en zit je niet de hele verbouwing in de troep.” In plaats van de tuin als laatste aan te pakken zorgden Silvie en Dennis ervoor dat deze al snel af was, zodat ze al die tijd toch een gezellig plekje hadden. “Anders zou ik er nu wel anders tegenaan kijken”, zegt Dennis. “Natuurlijk hebben we geluk dat ons huis zich ervoor leent om vier keer te verhuizen binnen je eigen huis. Dat is wel bijzonder.”

De belangrijkste adviezen die het tweetal kan geven, omring je met mensen die je vertrouwt, kies niet altijd voor budget, maar probeer een team te vormen. Dat geeft rust, dat geldt eigenlijk voor iedere verbouwing. Probeer daarnaast op vaste tijden te werken, bijvoorbeeld op 2 of 3 momenten in de week, dat brengt structuur en het gezinsleven en je eigen werk kan op die manier toch gewoon doorgaan. Het duurt dan wel wat langer, maar je vermijdt dat de verbouwing tegen gaat staan. En kijk niet altijd naar de goedkoopste oplossing, maar vooral naar de duurzaamste.

Dennis en Silvie denken volgend jaar juli klaar te zijn. Je kunt wel zeggen dat er dan een nieuw toekomstbestendig huis staat in een mooi authentiek jasje, energie neutraal van bijna honderd jaar oud. Het resultaat is nu al prachtig.

De kinderen helpen mee.
Dennis en Silvie hebben oog voor detail
Een foto van de verbouwing.