Het busje stond op de Markt.
Het busje stond op de Markt. Foto:

Niemand reageert op nep drugsbusje

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode – Dat drugscriminelen het liefst onopvallend te werk gaan, zal iedereen begrijpen. Maar dat is blijkbaar nergens voor nodig, zou de verontrustende conclusie kunnen zijn van een ludieke actie in Meierijstad met een bestelwagen die eigenlijk alle alarmbellen had moeten laten afgaan. Anders dan bij een lokfiets om fietsendieven te verleiden, was dit lokbusje juist bedoeld om voorbijgangers te verleiden: om meteen de politie te tippen. Maar het bleef stil.

Bij de actie, in het kader van de Week van de Veiligheid, was geen signaal onbenut gelaten. Het busje stond vorige week fout en opvallend geparkeerd, beurtelings in alle drie de hoofdkernen van Meierijstad. Op plekken met veel voorbijgangers, zoals in Rooi op de Markt. Zichtbaar vol met blauwe vaten zoals regelmatig in de media genoemd als gevuld met drugsafval. Omgeven door een sterke anijslucht, een overigens wat minder bekend kenmerk van synthetisch drugsafval. “We hadden nog wel een mooi prijsje bedacht voor de eerste melder” aldus burgemeester Kees van Rooij. Waarom reacties achterwege bleven weet hij niet; onverschilligheid? Angst voor represailles? Na alle publiciteit over het drugsbusje gaat onwetendheid in ieder geval niet meer op.

Een minder ludieke, maar hopelijk meer effectieve manier om inwoners van Meierijstad te wijzen op criminaliteit en wat je daartegen kunt doen, is een verjaardagskalender met veel voorkomende vormen van criminaliteit. Babbeltrucs, fietsendiefstal, oplichting via internet, noem maar op. De kalenders worden op een aantal plekken gratis verspreid.