Vuurtje?
Vuurtje? Foto: HANS VERVLOED

FotoclubRooi eindigt hoog in landelijke wedstrijd

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Jaarlijks organiseert de landelijk Fotobond een prestigieuze wedstrijd voor fotoclubs. Deze wedstrijd heet de Bondsfotowedstrijd (BFW). Elke bij die bond aangesloten fotoclub – dat zijn er honderden - mag deelnemen door het inzenden van tien foto’s.  Dit jaar valt FotoclubRooi in de prijzen.

Van elk lid van een fotoclub mogen maximaal twee foto’s in de inzending zitten. Je kunt dus niet, als je een uitschieter in je club hebt,  dat ene lid meer dan de helft van zijn foto’s laten meedingen. De foto’s moeten een doorsnede zijn van de inzendende club. De jury die de foto’s beoordeelt, bepaalt welke club het beste heeft gepresteerd, maar kan ook aan individuele foto’s een zogenaamde “sticker” toekennen. De jury bestaat uit drie personen, die elk een cijfer tussen 1 en 10 aan een foto kan toekennen.  Zelden geeft een jurylid een cijfer lager dan 5 en een 10 komt praktisch nooit voor. Als een foto 27 punten of hoger scoort krijgt die een gouden sticker, 25 en 26 een zilveren en 24 of 23 een bronzen.

FotoclubRooi kreeg voor drie foto’s een bronzen sticker, waarvan twee foto’s 23 en één 24 punten behaalden. De hoogst scorende foto staat bij dit artikel afgedrukt. De foto is van Hans Vervloed en heeft als titel “Vuurtje”?  De andere twee foto’s met 23 punten zijn van Frans Geenevasen en Jan van der Werff. Met zo’n hoge individuele score kan het bijna niet anders of de totaalscore voor de club is ook hoog. En dat is ook het geval. Van 114 deelnemende clubs eindigde de Rooise club op plaats 6. Zelfs clubs die elk jaar hoog eindigen en tot de topclubs gerekend worden, hadden dit jaar het nakijken. Het is betreurenswaardig dat Fotoclub Rooi (ook) dit jaar vanwege de coronapandemie geen expositie kan houden om o.a. het ingezonden werk  te laten zien. De club hoopt dat volgend jaar goed te maken.