Op dit terrein wordt woningbouw gerealiseerd.
Op dit terrein wordt woningbouw gerealiseerd. Foto: Henri van Hoorn

“Sneller bouwen, minder flexwoningen en vereveningsfonds herstellen”

Woningbouw Woningbouw

Sint-Oedenrode/ Meierijstad – Over de problemen met de woningbouw wordt al jaren gepraat en geschreven, ook in Meierijstad. Erg hard is die echter nog steeds niet opgeschoten. Donderdagavond kregen de lokale politiek en de kijkers thuis bij de Beeldvormende Avond echter een interessante presentatie voorgeschoteld, met tips die eindelijk wel eens voor een versnelling zouden kunnen zorgen.

Esther Geuting, directeur innovatie van Adviesbureau Stec, vatte het probleem nog even samen: omdat de bevolkingsaanwas in Meierijstad sneller gaat dan voorspeld, is het streefaantal tot 2040 nieuw te bouwen huizen in Meierijstad opgeschaald naar vijf-tot zevenduizend.

Ondanks de tegenvallende cijfers tot nu toe, vond de rekenkamer dat het college en ambtelijke ondersteuning van Meierijstad het niet slecht hebben gedaan, maar afgeremd zijn door de planningen van Rijk en Provincie. Er zijn alleen nog te veel woorden, te weinig daden en het wordt hoog tijd om de spade in de grond te steken. Stop geen energie in dwarsliggers en maak snel werk van kansrijke plannen, was haar advies. “En maak gebruik van de bouwplicht die je als gemeente kunt opleggen”.

In tegenstelling tot de Beeldvormende Avond van nota bene één dag eerder, waar werd gepleit voor grote aantallen tijdelijke- en flexwoningen, ontraadde Geuting die grote aantallen juist. “Die zijn geen antwoord op de grote woningnood. Als je ergens flexwoningen kunt bouwen, kunnen daar wellicht beter meteen andere huizen worden gebouwd.”

Ook de versnippering van initiatieven onder de vele particuliere bouwers(-organisaties) was haar zorg. Als een woningbouwvereniging dat doet, kunnen die woningen namelijk 25 jaar de status van sociale huurwoning behouden en worden minder snel afgeschreven. Dat scheelt tienduizenden euro’s per huis.

Tot slot wees Geuting de aanwezige politici op de wenselijkheid van herinvoeren van een vereveningsfonds. Daarin moeten projectontwikkelaars geld storten, als ze niet voldoen aan de norm van minstens 25% sociale woningbouw. Dat geld komt dan ten goede aan hun collega’s die wél aan die norm voldoen -en daardoor minder winst maken.

De fractie Hart, gesteund door PvdA, Hier, SP en D66, lachten in hun vuistje. Want de motie werd vorig jaar door de andere fracties weggestemd, zelfs door de fractie (Lokaal) die de mond vol had van ‘bouwen, bouwen, bouwen’.