Vrijwilligers Meta van Erp en wethouder Rik Compagne aan tafel bij Ans, Tiny en Betsy.
Vrijwilligers Meta van Erp en wethouder Rik Compagne aan tafel bij Ans, Tiny en Betsy. Foto: Nienke Habraken

Lekker eten, maar vooral gezelligheid bij Eet met je hart

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - De woonkamer van het gemeenschapshuis wordt gevuld met gezellig geklets en geroezemoes. De tafels staan vol met allerlei lekkernijen waarvan de dames en heren volop genieten. Gemeenschapshuis Thuis in Rooi startte woensdag met de eerste ‘Eet met je hart’ in samenwerking met Stichting Met je hart. DeMooiRooiKrant schoof aan bij een van de tafels.

Ans van Roosmalen, Tiny van der Pasch en Betsy van Kaathoven smullen van een overheerlijk pasteitje. “Het is echt heel lekker”, lachen ze. Onderling kletsen ze over van alles en nog wat. Van weekendjes weg tot kleinkinderen, alles komt voorbij. Hier en daar is natuurlijk ruimte voor een grapje. 

Eet met je hart is opgezet om mensen die alleen zijn uit hun isolement te halen. “Samen eten is sowieso gezellig,” zegt Tiny, “maar daarnaast om nog een keer een spelletje te doen samen of bijvoorbeeld te breien. Dit is het begin.” Daar sluit vrijwilligster Meta van Erp zich bij aan. Ondanks dat het pas de eerste keer is dat het georganiseerd is, ziet ze dat het doel bereikt wordt. Meta: “Het is hartstikke leuk op deze manier. Als ik kijk naar de mensen die hier zitten, ze zijn allemaal met elkaar aan het kletsen. Ze leren elkaar beter kennen.” Ze hoopt dat - als ze wat vaker met elkaar hebben gegeten - ze elkaar in de tussentijd ook gaan opzoeken. 

“Het is hier heel gezellig”, vindt Betsy. De ruimte van Thuis in Rooi is ingericht als een woonkamer, met een ouderwetse klok en meerdere eettafels. Op het prikbord hangen activiteiten die wekelijks plaatsvinden. “Misschien kunnen we wel een keer biljarten”, grapt Tiny. Wethouder Rik Compagne sluit bij elke tafel even aan om met de dames en heren te kletsen en om een hapje mee te eten.

De zussen Pieternel en Annemiek zijn begonnen met het gemeenschapshuis. Zij kwamen in contact met de stichting Met je hart. Beiden hebben dezelfde doelstelling, namelijk mensen een warm thuis bieden. “Voor mij persoonlijk, als vrijwilliger, ben ik op zoek gegaan naar iets wat bij mij past”, legt Meta uit. Het streven is om één keer in de maand Eet met je hart te organiseren. In november en december vindt er een campagne plaats, die dit mede mogelijk moet gaan maken. De ‘Eet met je hart campagne’ is in samenwerking met álle Rooise horeca en verschillende lokale ondernemers zoals Bakkerij Bekkers, Slagerij Verheijen, Joyce Groente en Fruit en Slagerij Kluijtmans. “Verheijen gaat bijvoorbeeld hamburgers verkopen in de vorm van een hartje en Bekkers verkoopt speciale gebakjes. Ze zijn allemaal enthousiast, dat is prachtig”, aldus de vrijwilligster. Het gemeenschapshuis is voor iedereen, maar men moet zelf die stap nemen. Eet met je hart gaat een stapje verder. “We halen mensen thuis op, om ze uit het isolement te halen.”

De gebakjes van Bakkerij Bekkers.
Rick Compagne met het gebakje van Bakkerij Bekkers.