Afgelopen zaterdag behaalden Lita (links) en Ziva beiden een eerste plek tijdens de KNZB Openingswedstrijd.
Afgelopen zaterdag behaalden Lita (links) en Ziva beiden een eerste plek tijdens de KNZB Openingswedstrijd.

Schoonspringzusjes Lita en Ziva springen steeds ‘hoger’

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Afgelopen zomer behaalden schoonspringsters Inge Jansen en Celine van Duijn respectievelijk een 5e plek (3-meterplank) en 10e plek (10 meter toren) op de Olympische Spelen in Tokyo. Het beste resultaat voor Nederland ooit in deze sport. “Jammer dat deze prestatie niet veel aandacht heeft gekregen in de media” vinden de pas negen- en twaalfjarige Ziva en Lita van Weert. Beiden zijn talentvolle schoonspringsters en dromen ervan ooit ook zover te komen.

Door: Caroline van der Linden

Ziva is drie dagen per week te vinden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven en Lita zelfs zes. En dat het vele trainen zeker niet onverdienstelijk is, blijkt, want Lita is al verschillende keren eerste geworden in haar leeftijdscategorie op het Nederlands Kampioenschap. Zeker reden voor een feestje, maar de volgende dag staat ze gewoon weer op de plank.

Lita springt al sinds haar vijfde bij PSV Schoonspringen. De afgelopen anderhalf jaar heeft ze door corona helaas weinig wedstrijden kunnen springen, maar momenteel traint ze weer volop, ca 16 uur in de week, om ook dit seizoen weer veel te leren en nog meer medailles in de wacht te slepen dan ze al heeft, want haar kamer hangt inmiddels al behoorlijk vol met glimmende pronkstukken. Om het trainen en haar school te kunnen combineren, zit ze in een LOOT-klas op het Sint-Joris Topsportcollege in Eindhoven. Dagelijks gaat ze met de bus naar school en stapt na school, nadat ze daar ook gegeten heeft, op de fiets om te gaan trainen in het zwembad een kilometer verderop. Omdat ze talentvol is in haar sport, heeft ze een beloftestatus verkregen. Hierdoor heeft ze recht op bepaalde vrijstellingen, zoals minder uren gym en minder vakken. Dit geeft haar voldoende tijd om te trainen en te groeien in haar sport. Ze springt van de één en drie meter plank en van de toren die tot tien meter hoogte reikt. Ze won al veel wedstrijden, maar is het meest trots op haar bronzen medaille die ze op de 3-meter plank behaalde, tijdens de Eindhoven Diving Cup, de grootste internationale schoonspringwedstrijd van Nederland. En ook dit jaar staan er weer grote (inter)nationale wedstrijden op het programma, waar ze het beste van haarzelf wil laten zien.

Maar ook Ziva begon op vijfjarige leeftijd en heeft net als haar zus al heel wat gepresteerd en een prikbord vol medailles. Zoals een mooie gouden, van een eerste plaats tijdens de Regio Zuid Kampioenschappen, die ze op zevenjarige leeftijd al behaalde. “Ik vind het erg leuk om in het water te duiken en elke keer een stapje hoger te gaan. Momenteel duik ik al van de 5-meter toren. Dat kan soms best spannend zijn” vertelt Ziva. “Voor schoonspringen moet je zo ie zo niet kleinzerig zijn, want een verkeerde landing kan leiden tot pijnlijke lichaamsdelen”, vult haar moeder Ellen aan. Dat is begrijpelijk, maar hoe slaag je er überhaupt in je angst te overwinnen als je op zo’n tien meter hoge toren staat? Als je hoogtevrees hebt, moet je er volgens mij niet aan beginnen. “Maar het geeft zo’n goed gevoel als je het gedaan hebt”, zeggen de zusjes. Dat geloof ik graag. “Al is het niet leuk als je plat op het water komt”. “Het is na een pijnlijke sprong wel een drempel om diezelfde sprong toch weer te gaan doen, het vraagt iedere keer opnieuw weer durf en lef. Zelfs voor schoonspringsters met jarenlang ervaring, blijft de angst”, vertelt moeder. “Elke keer moet je tegen jezelf zeggen: Ik kan het, dus ik doe het”, zegt Lita. “En het blijft een momentopname”, gaat moeder verder. “Het ritme van de plank, de hoogte die je in de lucht springt, de sprong die je moet maken, het is elke keer weer anders. Voor elke sprong is er een code met moeilijkheidsfactor. Zo wordt een dubbele salto voorwaarts gehurkt gecommuniceerd als 104c en heeft een moeilijkheidsfactor van 2.2. Hoe moeilijker je sprongen tijdens de wedstrijd, hoe hoger je kan scoren. De hoeveelheid spetters verklapt niet alleen of het een goede of een slechte sprong is. Er zijn meer elementen die ertoe doen zoals je houding, de aanloop, de snelheid van draaien en de spanning in je lichaam. Maar zo min mogelijk spetters bij de landing is absoluut een must, het is de finishing touch, maar is dus zeker niet het enige dat telt. De beoordeling vindt plaats door vijf juryleden. Zij geven cijfers die met een halve punt oplopen van nul tot en met tien. Het hoogste en laagste cijfer vallen af, de drie overgebleven punten worden vermenigvuldigd met de moeilijkheidsfactor van de sprong. Per wedstrijd maak je vier tot zeven sprongen en het puntentotaal van alle sprongen bepaalt het eindresultaat. Dus als er één sprong mislukt, ligt een mooie eindscore nog wel in het verschiet. Tijdens een training of het inspringen, klinkt er soms muziek door het zwembad, maar tijdens de ‘echte’ wedstrijd gaat de muziek uit, want het vergt een opperste concentratie.” Gelukkig mogen de zusjes tussen de sprongen door hun spieren opwarmen in het bubbelbad en als het even kan maken ze op z’n tijd ook graag een bommetje.

Volgens hun moeder Ellen zat de liefde voor water er al van kleins af aan in. Beiden waren al jong echte waterratjes en behaalden snel hun zwemdiploma’s A, B en C. Het ‘kunstjes’ doen in het zwembad op de camping bij opa en oma was de zogenaamde ‘trigger’ om Lita aan te melden voor proeflessen bij PSV. Hoewel zeven jaar de minimumleeftijd bleek, was Lita van harte welkom en is ze nooit meer weggegaan. Ziva startte drie jaar later ook en inmiddels laten ze beiden al heel wat verschillende mooie sprongen zien en ligt de wat hoger gegrepen salto met schroef in het vooruitzicht.

Dat ze beiden talentvol zijn, vinden ze leuk. Maar uiteindelijk heeft met name Lita, met de meeste prestatiedrang van de twee, wel een doel voor ogen. “Het zou geweldig zijn als ik een keer deel zou kunnen nemen aan de Olympische Spelen”, zegt ze bescheiden. Net als Inge en Celine, die eerder al eens haar trainsters waren. Ze hoopt ooit in het Nederlands team te komen, maar eerst is haar streven goed te presteren op de internationale wedstrijden die nog komen gaan.

Tijdens corona hebben de twee zusjes vrijwel niet in het zwembad kunnen trainen. Maar al die tijd niets doen was geen optie. Het heeft dan ook heel wat motivatie en discipline gevraagd om thuis alles op peil te houden. Kracht- lenigheid- en conditieoefeningen moesten er gedaan worden. Ze hebben dan ook heel wat gedanst en gerend, om nu weer vol overgave deel te kunnen nemen aan trainingen en wedstrijden.

Schoonspringen is in Nederland een kleine sport, in tegenstelling tot de rest van de wereld waar ‘diving’ groot en meer populair is. Weinig mensen zijn ermee bekend en nu deze meiden het zo goed doen, hopen ze op meer bekendheid en mogelijk een paar extra sponsoren. Want deelname aan (grote) wedstrijden is niet goedkoop en allemaal voor eigen rekening. “Stylish Kappers” en “Schoonheidssalon Eindeloos” staan al op hun tenue. En daar komt dit seizoen “Inamood.nl” nog bij. Mocht je ook interesse hebben om Ziva en Lita te ondersteunen om hun sportieve droom waar te maken, neem dan contact met ze op door een mailtje te sturen naar elmvk@xs4all.nl.

Ziva: valduik gehurkt van 5m toren
Lita: 1,5 salto van 7,5m toren