Martijn en Sanny
Martijn en Sanny

Martijn en Sanny proberen de keten korter te maken

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Melkveebedrijf van den Boom, sinds 1978 gevestigd aan het Sterrebos in Sint-Oedenrode. Een bedrijf met zo’n 110 melkkoeien en zo’n 35 hectare grond, dat het ruwvoer zelf teelt. Het is een traditioneel familiebedrijf, wat niet biologisch is, maar wel voortdurend streeft naar duurzaamheid met een duidelijke toekomstvisie.

Door: Caroline van der Linden

Aan de keukentafel met Martijn van den Boom en Sanny van der Velden blik ik terug op het ontstaan van het bedrijf, wat er bij komt kijken om het uit te laten groeien tot wat het nu is en hoe ze eraan werken om dit bloeiende bedrijf toekomstbestendig te houden.

Bij Martijn (33), altijd op het Sterrebos gewoond en spelend met vriendjes opgegroeid op de boerderij, werd zijn interesse al jong gewekt, door de dieren, de machines en alles eromheen. Naarmate hij ouder werd, heeft zijn beroepskeuze nog wel even op een tweesprong gestaan, maar toch trok het leven zoals hij het al van jongs af aan kende, hem het meest. Sanny (29), wel enigszins gewend aan het leven achteraf, maar niet het echte boerenleven, besloot met Martijn de uitdaging aan te gaan. Ze nam afscheid van haar baan in de uitzendbranche en in 2017 zijn ze samen begonnen in de zuiveltak. Ze zijn steeds meer zelf gaan maken. Het Zuivelbos hebben ze het genoemd, een toepasselijke naam die relateert aan familie van den Boom. In de tussentijd kregen ze twee dochters. Met Flore inmiddels twee jaar oud en Vive van net negen maanden, vormen ze samen een energiek jong gezin met hun onderneming inmiddels alweer in het vierde levensjaar. In korte tijd is het uitgegroeid tot een mooi innovatief bedrijf. Iets waar ze beiden terecht trots op zijn, want de opstart was er zeker één van volhouden en blijven geloven in het concept dat ze uit willen dragen.

Vier dagen per week staan ze nu op diverse weekmarkten in de omgeving van Eindhoven en Utrecht. Iedere keer verzorgen ze verse melk die ze produceren op hun eigen melkveebedrijf en andere verse zuivelproducten. Bij hun eigen melkwagentje, is naast koemelk, ook buffelmelk, geiten- en schapenmelk te verkrijgen. Het melkwagentje is een eigen idee van Martijn en Sanny. Ze willen op deze manier iets nieuws bieden wat voor iedereen toegankelijk is. Ze proberen de keten korter te maken, melk van eigen boerderij, waarvan ze verse producten maken, die direct aan de consument verkocht worden met weinig bewerkingen en zo vol mogelijk. Van lekkere verse volle melk tot aan overheerlijke bavarois. Ze hebben het allemaal. Dat het in de smaak valt is een feit, want er staat inmiddels altijd een lange rij mensen te wachten voor hun kraam. In het prille begin zei menigeen: “Wat ga je hier toch doen?” en als er dan op een koude winterdag op één hand te tellen aantal klanten hun kraam hadden bezocht, hebben ze dat zelf ook weleens gedacht. Maar door vol te houden en te blijven geloven in wat ze deden, hebben ze inmiddels een uniek concept dat aanslaat. Mensen hebben hun producten leren kennen en weten hen te vinden.

Ze vinden het belangrijk dat iedereen kan proeven waar het nu eigenlijk om draait, namelijk natuurlijke zuivelproducten met pure ingrediënten met zo min mogelijk toevoegingen en bewerkingen. Om dit alles goed te kunnen verwerken bouwden ze in 2019 een zuivellokaal met de benodigde apparatuur. Door het eten van de producten willen ze hun klanten leren om zuivel weer te waarderen, dat het is vers is, gezond en vooral erg lekker.

De koeien staan bij Martijn en Sanny centraal. Zo proberen ze het hun koeien zoveel mogelijk naar de zin te maken. “Ons doel is om op een zo efficiënt mogelijke en vooral gezonde manier melk te produceren. De koeien gaan dan ook zo vroeg mogelijk in het voorjaar naar buiten om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van het weideseizoen. We willen zoveel mogelijk melk produceren uit gras dat we zelf telen.” Tweemaal daags worden de koeien gemolken, ’s ochtends en ’s avonds nog een keer. Daar tussenin gaan ze lekker de wei in om te grazen. Ook in het winterseizoen en ’s avonds als de koeien op stal staan, zorgen Martijn en Sanny voor een zo comfortabel mogelijke stal en houden ze de gezondheid van de koeien nauwlettend in de gaten. Met de helpende handjes van de ouders van Martijn als ondersteuning, die tevens bij de boerderij wonen, zorgen al deze facetten ervoor dat de melk aan de hoogste kwaliteit voldoet.

De koemelk die ze op de markt verkopen is volle gepasteuriseerde melk. Het percentage eiwit en vet is afhankelijk van de voeding en van het seizoen. De melk is niet gehomogeniseerd, maar gepasteuriseerd. Ze zorgen er op die manier voor dat alle voedingswaarden in de melk blijven en bovendien komt er hierdoor een lekker roomlaagje bovenop. Maar hou je misschien meer van verse rauwe melk, ook dat is op hun boerderij verkrijgbaar. Naast koemelk hebben Martijn en Sanny ook buffelmelk in hun aanbod. De samenstelling van deze melk is anders dan bij “gewone koeien”. Het bevat meer calcium en mineralen, maar wel minder cholesterol dan koemelk. De meeste mensen met koemelkallergie kunnen wel producten van buffelmelk verdragen. “Hier was veel vraag naar op de markten waar we stonden, niet alleen van mensen met een allergie, we hebben ook veel klanten van Indiase, Turkse, Marokkaanse of Irakese afkomst. Zij zijn van vroeger gewend deze melk te drinken. We willen de klanten natuurlijk zoveel mogelijk kunnen bieden, dus hebben we dit via de Stoerderij uit Son (een boerderij met waterbuffels), toe kunnen voegen aan ons assortiment.”

Naast koemelk en buffelmelk hebben ze hun aanbod nog verder uitgebreid door een samenwerking aan te gaan met Imkerij de Linde, zodat ze ook heerlijke echte honing aan kunnen bieden en tevens met een geitenboer uit Olland, die hen geitenmelk levert. Het schijnt namelijk voor iedereen goed te zijn om regelmatig eens een glaasje geitenmelk te drinken. Vooral mensen met een allergie of intolerantie voor koemelk, een hoog cholesterol, bloedarmoede, osteoporose of herhaalde behandelingen met ijzersupplementen, hebben er veel baat bij. Met daarnaast ook de eieren afkomstig uit Olland, verkrijgen ze hun producten vlak bij huis en zo dicht mogelijk bij de oorsprong. “We halen dan ook niet op maandag voor een hele week eieren, want het gaat hier wel om vers en dan moet alles ook echt vers zijn.”

Naast de standplaatsen op de markt, hebben Martijn en Sanny een eigen winkel aan huis en zijn hun producten onder andere ook verkrijgbaar bij verschillende streekwinkels. “Onze winkel aan huis is inmiddels drie dagen per week open. Van alleen woensdag, gingen we mede door corona ook open op maandag en zaterdag”, vertellen Sanny en Martijn. “We kregen de vraag van mensen of we op de boerderij ook iets deden. Mensen waren veel thuis en wilden weleens een kijkje komen nemen.” Naast alle soorten melk, verkopen ze er nu verschillende soorten yoghurt, bavarois, verschillende soorten mousse, tiramisu, drinkyoghurt, vla, pudding, roomboter en inmiddels ook wat vlees van eigen runderen. “We hebben de ambitie om te groeien naar een gesloten bedrijf, waarbij we zoveel mogelijk zelf verwerken en afzetten en waarbij we de mineralenkringloop ook sluitend hebben. Het is ontzettend mooi om direct met je klant bezig te zijn en je eigen producten te kunnen leveren. Het is hard werken, maar we genieten er elke dag van. Vooral van de kleine momenten, wanneer we bijvoorbeeld zien dat onze dochter van twee al spontaan meedoet door de doppen op de flessen te draaien. Het is prachtig dat onze kinderen op de boerderij op kunnen groeien en dat we op deze manier ons bedrijf een stukje toekomstperspectief kunnen bieden.”