Afbeelding

Succes van statiegeld: minder plastic flesjes gevonden op World Cleanup Day

Duurzaamheid

Sint-Oedenrode - Het op 1 juli van dit jaar ingevoerde statiegeld op plastic flesjes heeft inderdaad meteen resultaat geboekt. Het aandeel flesjes in het gevonden zwerfafval is met 37% afgenomen!


Meest gevonden items:
De overduidelijke ‘winnaar’ van vorig jaar – de sigarettenfilter– staat ook nu weer op nummer 1. Mensen weten nu dat sigarettenfilters gemaakt zijn van celluloseacetaat, een vorm van plastic, en dus opgeruimd en geregistreerd moeten worden.
Snoepwikkels staan net als vorig jaar in de top 3. Met de vervanging van zowel sigarettenfilters als plastic wikkels door afbreekbare varianten is snel milieuwinst te boeken. Dit soort plastic producten vergaan namelijk snel tot microplastics en zijn dan nooit meer op te ruimen.

  • Meest gevonden materiaalsoort: Opnieuw is plastic veruit de meest gevonden materiaalsoort. Dit bevestigt de noodzaak om vooral alternatieven te vinden voor wegwerpplastic. 
  • Nieuwkomers: Voor het eerst is het zogenaamde corona-materiaal terug te vinden in onze statistieken, met handschoenen op de 9e plek en mondkapjes op de 10e