Afbeelding
Foto: Lisette van Helden

Boswerkzaamheden in het Vresselsbos

Natuur Natuur en milieu

Nijnsel - Staatsbosbeheer start begin oktober 2021 met de houtoogst in natuurgebied het Vresselsbos. De werkzaamheden vinden voornamelijk in het bosgedeelte ten westen van het Vogelsven plaats, en nemen circa 6 weken in beslag. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn.

Houtoogst vindt in het Vresselsbos plaats door dunning. Bij dunning worden er bomen weggehaald om de andere bomen meer ruimte te geven om goed verder te groeien. Het grootste deel van de percelen waar gedund wordt, blijft bos. Zo wordt inlands hout op kleine schaal gewonnen en verwerkt voor ons dagelijkse gebruik. Daarnaast zijn er stukken bos met dode fijnsparren. Deze worden opgeruimd en op termijn ingepland met verschillend soorten jonge boompjes. Staatsbosbeheer wil het bos zo beheren dat ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Recreatie
In het Vresselsbos liggen meerdere recreatiepaden. Bij de entrees van het bos geven we met informatieborden aan dat er boswerkzaamheden plaatsvinden. De wandelpaden blijven open. Waar mogelijk wordt een tijdelijke, alternatieve route aangeduid. De aannemer plaatst ter plekke waarschuwingsborden op de werklocatie. Het hondenlosloopgebied blijft open. De honden moeten in deze periode echter aangelijnd worden vanuit veiligheid voor recreant en dier. De MTB-route en ruiter-route zijn in de werkperiode afgesloten in afstemming met de betreffende verenigingen.

Werkzaamheden
Wij zijn jaarrond aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van planten en dieren, tot de houtoogst zelf met machines. Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden zijn door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld. Het herstelwerk wordt gedaan zodra het werk klaar is en in een periode dat de paden goed droog zijn.