Deze stenen kregen ineens een andere functie.
Deze stenen kregen ineens een andere functie. Foto:

Gemeente wijst kritiek op Klimaatrobuust Kienehoef van de hand

Natuur Natuur en milieu

Meierijstad - De meer dan fikse regenbui van afgelopen vrijdag heeft voor opschudding gezorgd in de wijk Kienehoef. Daar is de laatste maanden hard gewerkt aan het project Klimaatrobuust Kienehoef. Na de regenbuien van vrijdag en de daarmee gepaarde wateroverlast volgde er op social media veel kritiek van buurtbewoners. Veel van hen twijfelen of het project wel goed is uitgevoerd. De gemeente wijst die kritiek van de hand.

“Niet alleen in de wijk Kienehoef, maar ook in de wijken Dommelrode, Eerschot en Kinderbos heeft water op straat gestaan. Mogelijk dat bij mensen die in het projectgebied Kienehoef wonen het beeld is ontstaan dat na de uitvoering van het project dat nooit meer het geval zou zijn. Dat is echter niet het geval. Doel van het project is langdurige aanwezigheid van water op straat te verminderen én te zorgen dat het schone hemelwater niet (of zo min mogelijk) wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering of overstort op de Dommel, maar in het gebied infiltreert”, zo laat een woordvoerder weten. 

Basisschool de Kienehoef had de pech dat het rioolwater in de school omhoog kwam. Er stond een laagje water in de gangen met de nodige schade tot gevolg. Volgens de gemeente ligt dat sowieso niet aan het project Klimaatrobuust Kienehoef, omdat de school daar buiten valt. “Deze school is nog aangesloten op het ter plaatse aanwezige, gemengde, rioolsysteem. (Een gemengd rioolsysteem is een systeem waarbij zowel regenwater als vuilwater in een en dezelfde buis terechtkomen. Red.) Hoewel de werkzaamheden van project Klimaatrobuust Kienehoef ook een positief effect hebben op de riolering buiten het projectgebied; (er komt daardoor immers minder regenwater in de gemengde riolering), kon het gemengde systeem buiten het projectgebied de grote hoeveelheid neerslag die in korte tijd viel niet verwerken. Het gemengde stelsel stond ook hier vol. We weten niet precies wat hier de oorzaak is geweest. Maar meer dan waarschijnlijk is dan ook het regenwater dat op het dak van de school viel, via de regenpijpen en de eigen huisriolering in de school gekomen. Om dit te voorkomen, maar ook om riooloverstorten op oppervlaktewater zoals de Dommel te beperken en verdroging tegen te gaan, vragen en stimuleren we onze bewoners en bedrijven al langere tijd om de dakverharding, inritten en terrassen af te koppelen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een regenton, het vervangen van bestrating door groen of simpelweg de regenpijp door te zagen en het water in de tuin of via de bestrating weg te laten lopen”, geeft de woordvoerder direct enkele tips.

Een éxtra controle of Klimaatrobuust Kienehoef tot nu toe goed is uitgevoerd is volgens gemeente Meierijstad niet nodig: “De kwaliteit van het werk wordt, zowel tijdens de uitvoering als op het einde van het werk, gecontroleerd.”