Geert klimt het water uit. Moeder Leny wacht hem op.
Geert klimt het water uit. Moeder Leny wacht hem op.

Oud-Rooienaar zwemt IJsselmeer over

Sport Sport

Sint-Oedenrode – Pas op, dit bericht is niet voor ongetrainde mensen en koukleumen. Het Ijsselmeer overzwemmen doe je namelijk niet eventjes. Daar moet je heel hard voor trainen. Talent en doorzettingsvermogen is daarnaast ook meer dan welkom. Oud-Rooienaar Geert Wijn (54) heeft het allemaal en daarom kreeg hij het afgelopen vrijdag voor elkaar om het meer over te zwemmen.

Geert Wijn uit Druten staat in de boeken van Argo. Niet alleen als lid, maar als iemand die nog menig clubrecord op zijn naam heeft staan. Hij werd op zijn veertiende lid en het is misschien wel de beste zwemmer die de Rooise zwemvereniging voortbracht, want de zoon van Jos en Leny Wijn deed zelfs eens mee aan het WK korte-baan-zwemmen in Montreal. Ook nog eens op de 50m en 100m vrij. Dan ben je geen kleine jongen.

Na zestien maanden en 710 km trainen (in 180 trainingssessies) was Wijn er klaar voor om zijn solozwemtocht over het IJsselmeer te gaan doen. Een ‘idiote tocht’ zoals hij het zelf noemt. Afgelopen vrijdag sprong hij om 8.00 uur in de ochtend in het water van Medemblik, om er 6 uur en 10 minuten later in Stavoren weer uit te klimmen. Hij legde een tocht van 22 kilometer af en dat was voor hem tot nu toe de grootste open-water-uitdaging. “Hij was heel erg tevreden en niet echt vermoeid, maar hij zit conditioneel ook erg goed in elkaar”, laat een trotse vader Jos aan MooiRooi weten.

Geert Wijn.