Afbeelding

Pas op voor crypto-scams: dit is hoe oplichters te werk gaan

Financieel Financien

Als je het nieuws de laatste jaren een beetje in de gaten hebt gehouden, heb je ongetwijfeld al eens gehoord van cryptocurrency. Deze vorm van digitale valuta komt immers vaak in de belangstelling te staan, doorgaans door het sterke stijgen in de waarde van een bepaalde cryptomunt zoals Bitcoin of Dogecoin, een nieuwe wet, of een bekend persoon of bedrijf dat er geld in investeert.

Natuurlijk is de scherp stijgende of dalende waarde van bepaalde cryptomunten wat de meeste mensen onthouden. Bovendien zijn er al eel wat cryptomiljonairs op de wereld. Maar oplichters maken misbruik van het feit dat cryptocurrency voor de meeste mensen nog volledig nieuw terrein is. De gemiddelde mens weet niet goed wat te verwachten en overschatten de mogelijkheden van cryptocurrency. En het is net dat gebrek aan kennis dat oplichters een gouden kans geeft.

Hoe beter je op de hoogte bent van de vormen van oplichterij die er allemaal bestaan, hoe minder kans je loopt om zelf het slachtoffer te worden van een crypto-scam. Daarom leggen we je in dit artikel uit wat er wel en niet mogelijk is met cryptocurrency en hoe oplichters doorgaans te werk gaan. We geven je daarnaast wat tips om te vermijden dat je in hun val loopt.

Wat kan je verwachten van cryptocurrency?
Cryptocurrency is een gedecentraliseerde vorm van digitale munten waarmee je vrijwel onmiddellijk globaal kan betalen, gebaseerd op technologie genaamd Blockchain. Dit is een logboek waarin alle transacties van een bepaalde cryptomunt worden bijgehouden. Het logboek staat niet op een bepaalde centrale server, maar wel op een peer-to-peer netwerk van alle gebruikers. 

Dat betekent dat je met cryptomunten zoals Bitcoin niet kan valsspelen. Je kan er geen dupliceren of gewoon uit de lucht grijpen, ondanks het feit dat ze volledig digitaal zijn. Van veel cryptomunten zijn er ook slechts een bepaald aantal beschikbaar, wat betekent dat ze een schaars goed zijn. Een schaars goed gecombineerd met een stijgende vraag ernaar verklaart waarom sommige cryptomunten zo sterk in waarde stijgen.

Het is zeker mogelijk om geld te verdienen met cryptocurrency door een bepaalde munt aan te kopen en dan te verkopen aan een hogere prijs. Dit is een zeer simpel economisch principe, en hier winst mee maken is vrij eenvoudig. Je moet natuurlijk wat kennis van zaken hebben, de beste broker voor daytrading uitkiezen en - laten we eerlijk zijn - ook wat geluk hebben.

Verder is het ook mogelijk om te speculeren op de prijs van een bepaalde cryptomunt, vergelijkbaar met hoe je dit kan doen voor goud, zilver en olie. Er zijn nog een aantal andere methodes om geld te verdienen met cryptocurrency, maar het komt voornamelijk neer op dezelfde principes die je ook in andere markten en bij andere goederen terugvindt.

Zo gaan crypto-scammers te werk 
Crypto-oplichters gaan in de meeste gevallen niet heel origineel te werk. De meest voorkomende vormen van crypto-scams vergen weinig werk van de kant van de oplichter en zijn dan ook zeer eenvoudig te vermijden. Toch vallen veel mensen ervoor, gewoon omdat ze niet goed opletten of niet weten waar ze mee bezig zijn.

Ten eerste is er het alomtegenwoordige “phishing”, waarbij oplichters via e-mails, tekstberichtjes, social media posts of andere methodes een bepaalde betrouwbare instantie nabootst, zoals je bank of je cryptocurrency-broker. Hierbij vragen oplichters dan om je gegevens omwille van een of ander vermeend probleem. 

Soms leiden ze je zelfs naar een schijnbaar betrouwbare website die er bijna net hetzelfde uitziet als die van je bank of broker. Als je dan je gegevens ingeeft om het “probleem” op te lossen, worden die bijna meteen gebruikt om in te loggen op je echte account en zal al je cryptogeld worden gestolen.

Dit kan je vermijden door nooit zomaar op een link te klikken die je doorgestuurd krijgt. Ga altijd zelf naar de website van je broker en log zo in. Geef ook nooit je gegevens als iemand hierom vraagt, want je crypto-broker zou dit nooit doen. 

Dergelijke phishing kan ook op het eerste gezicht niets te maken hebben met je cryptocurrency, maar kan ook van bijvoorbeeld de “belastingsdienst” komen. Hetzelfde principe als hierboven geldt: klik niet zomaar op een link. Als je echt twijfelt, kan je gewoon de instantie in kwestie contacteren via de officiële kanalen en vragen of zij je iets hebben gestuurd.

Een ander soort crypto-scam is chantage, manipulatie, afpersing of old school oplichterij. De scammer zal je op om het even welke manier proberen te overtuigen om je gegevens af te staan. Hier geldt opnieuw: geef je gegevens dus nooit aan derden, gebruik je gezond verstand en klik niet zomaar op links die men je doorstuurt.

Een andere categorie zijn virussen en malware. Deze komen op je computer terecht en stelen jouw gegevens, vaak zonder dat je je hiervan bewust bent. Gebruik een sterke virusscanner, ga nooit naar verdachte websites, gebruik een VPN en als een website geen SSL-versleuteling heeft (https://), geef dan zeker geen gegevens in.

Daarnaast is er ook nog piramide-oplichting, waarmee men je probeert te overtuigen om te investeren in een bepaald crypto-gerelateerd beleggingsplan. Het is dan de bedoeling dat jij op jouw beurt andere mensen overtuigen om er geld in te investeren. Deze vorm van oplichting bestaat al heel lang en is zeer eenvoudig te herkennen.

Tot slot is er nog een vorm van crypto-oplichting die zelfs de meest oplettende mensen ervan kan overtuigen om hun geld af te geven, en dat zijn bepaalde cryptorobots: een “revolutionair nieuw systeem om (automatisch) geld te verdienen met cryptocurrency”. 

Het principe achter deze cryptobots is dat ze patronen in de markt herkennen en dan met jouw geld de best presterende transacties uitvoeren, waardoor je pakken geld kan verdienen door niets te doen. En hoewel dergelijke systemen inderdaad worden gebruikt in de beleggingswereld, zal je dit niet gratis krijgen.

Crypto-oplichters beloven met een dergelijk systeem immers dat het gratis is en dat ze alleen een deel van je winst nemen. Bij het inschrijven van een crypto-robot krijg je vaak ook een persoonlijke “trading manager” toegewezen, iemand die jou zal helpen, snel zal opbellen en zal overtuigen om een kleine som op je account te zetten. 

Met dat geld zal je in de meeste gevallen winst maken, waardoor je overtuigd raakt van het systeem. Maar eens je een grote som geld inzet, wordt dat gestolen en heb je geen toegang meer krijgen tot je account. En natuurlijk zullen jouw gegevens (telefoonnummer, naam, bankgegevens, e-mail) worden doorverkocht aan andere oplichters.

Geld verdienen met cryptocurrency is zeker mogelijk, maar gebruik je gezond verstand. Geloof niet zomaar alles wat men je vertelt. Als iets te goed lijkt om waar te zijn, gaat het vaak om oplichterij.