Jeroen Kossen
Jeroen Kossen Foto:

Rooise racefans

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Het Formule 1 circus trekt na een zomerstop en een miserabel weekend in België komend weekend naar Zandvoort. Daar gaat een historische race plaatsvinden met natuurlijk Max Verstappen hoe dan ook in een hoofdrol. Veel Rooienaren zijn gek op Max, maar vooral op Formule 1 racen in het algemeen. We hebben er een paar gevonden en ze vertellen heel graag over hun hobby.

Henri van Hoorn
Dit jaar 20 jaar geleden had ik mijn eerste ervaring met de Formule 1, live op de Nürburgring. Marques in de Minardi PS01 was de eerste die ik daar voorbij zag komen. Een 3 liter V10 motor lag toen achterin. Gelijk kippenvel en meteen verkocht. Wat een snelheid, geluid en stuurmanskunst!
Jos Verstappen reed toen bij Arrows en was helaas die race uitgevallen. Michael Schumacher was toen heer en meester en won de race.
Vanaf die tijd ben ik elk jaar naar een race geweest (op 2020/2021 na i.v.m. Covid). Hockenheim, Spa verschillende keren, Never, Barcelona, Monza, Monaco drie keer en Silverstone. In 2003 reed Jos Verstappen bij Minardi. Tijdens onze zomervakantie in Italië hebben we toen een bezoek gebracht aan de fabriek van Minardi in Faenza. Daar stond toen ook de wagen van Jos. Erg mooi om te zien.
Monaco is het meest bijzonder. Je kunt daar zo kort tegen de baan komen, waardoor je pas echt ziet hoe hard het gaat en dat het lijkt dat de auto’s op rails rijden. Ongelooflijk. Ook loop je daar “gewoon” tussen de coureurs. Max zijn we daar diverse keren tegen het lijf gelopen. Nu hij F1 rijdt, maakt dat het natuurlijk nog mooier. Tegenwoordig zijn we geheel oranje uitgedost met vlag en al. Max heeft voor de F1 fans iets teweeg gebracht, wat echt heel bijzonder is.

Jeroen Kossen
Al van kleins af aan kijk ik naar de F1 (medio/eind jaren 80). Mijn vader keek, ik ging mee kijken en was al snel helemaal onder de indruk van de enorme snelheid. Dat was het tijdperk van Senna en Prost en gezien Prost toen in de Marlboro auto (McLaren) reed en mijn vader toen nog Marlboro rookte, was ik voor Prost. Mijn ome Broer was toen voor Senna (toen nog in de Lotus) en dit leverde een mooie sportieve rivaliteit op tijdens verjaardagen.
De snelheid en het tactische aspect spelen een grotere rol dan je vaak denkt. Ook vind ik het wel iets hebben dat je niet alleen met een menselijke, maar ook een mechanisch sport te maken hebt. Je kan foutloos rijden, maar als je band klapt of je motor geeft de geest, lig je eruit. Daardoor blijft het wat mij betreft altijd spannend tot het eind. Ook het feit dat je met een klein stuurfoutje met 300km/u tegen de muur kan belanden, maakt de prestaties van coureurs extra knap.
Ik hoop van harte dat Max wereldkampioen wordt. Dit jaar heeft hij een heel goede kans. Maar je kan Mercedes en zeker ook Lewis Hamilton nooit onderschatten. Hij moet het hele seizoen minstens zo scherp blijven als de eerste helft van het seizoen en dan zou het zomaar kunnen.
Mijn mooiste moment als Nederlandse liefhebber is natuurlijk die magistrale eerste overwinning van Verstappen in Barcelona 2016. Ongelofelijk knap om in je eerste race in een nieuw team met een voor hem nieuwe auto de zege te pakken! We hadden met zijn vader Jos al een keer een Nederlander die leuk mee kon doen, maar vanaf dat moment was er een Nederlander die ook races kon winnen en die nu zelfs een serieuze gooi naar het wereldkampioenschap doet!

Marian Hendriks
Ik ben dol op de Formule 1. Ik stond vroeger ook al ‘s nachts op om naar de race te kijken toen Jos, de pap van Max, moest rijden. Toen we een kroeg hadden, gingen tegen sluitingstijd de gordijnen dicht en werd er door de jongens in de kroeg samen Formule 1 gekeken wanneer deze ‘s nachts verreden werd. Kei gezellig! Dat is nu ruim 15 jaar geleden, maar mijn favoriet was toen Kimi Raikkonen en die zie je nog steeds voorbij flitsen. En ja, Max… geweldigggggg! Ik zit niet met klotsende oksels, maar wel met een kloppend hart en met de handen voor de ogen tijdens de start en de eerste bocht. Daarna geniet ik op mijn 71ste nog van de races.... op naar Spa en Zandvoort! Op de foto staat kleinzoon Jens. Ook hij heeft het racevirus gekregen.

Robert en zoon Tim
Twee Formule 1 fanaten die geen wedstrijd overslaan. Samen op de bank kijken naar de verrichtingen van Max. Dan kan een bezoekje aan de Max Verstappen store in Batavia natuurlijk niet ontbreken!

Willem den Otter
Sinds de laatste race van het jaar 1997 op het Spaanse circuit van Jerez de la Frontera kijk ik al Formule 1. Ik was toen 10 jaar oud. Door deze race ben ik naar de Formule 1 gaan kijken. Bij het begin van het daaropvolgende seizoen 1998 ben ik vanaf de eerste race alles gaan volgen en werd ik uiteindelijk fan van Michael Schumacher. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds een beetje zo. Maar toen Schumacher in 2006 afscheid nam van de sport na het winnen van vijf titels achter elkaar bij Ferrari was ik wel een beetje ontdaan.
Zelf ben ik maar twee keer bij de F1 aanwezig geweest en dat waren toch wel zeer mooie en belangrijke momenten voor mij. De eerste race waar ik heen ging was de GP van België op het circuit van Spa-Francorchamps in 2004. Dit was namelijk de race waar Schumacher uiteindelijk zijn laatste WK titel veiligstelde. De andere keer dat ik erbij was, gebeurde twee jaar later bij de GP van Duitsland op de Hockenheimring. Dit was de laatste race die Schumacher uiteindelijk voor zijn thuispubliek zou winnen.
Nu Max Verstappen meedoet is het een ander soort verhaal. Omdat ik in het begin had van ‘eerst zien en dan geloven’. Hij werd in de Nederlandse pers in zijn beginjaren bij Torro Rosso opgehemeld en alles wat hij deed was nieuws toen, waardoor ik op een gegeven moment dacht ‘het zal wel met die Verstappen’. Maar dat is de laatste jaren na zijn overwinning van Barcelona 2016 helemaal omgedraaid en durf ik eindelijk te zeggen dat ik wel fan ben van Max. Ik ben zo fanatiek in het kijken/volgen, dat als het midden in de nacht valt, ik al een uur voor de buis zit om de voorbeschouwing maar niet te hoeven missen.
Verder wil ik nog kwijt dat ik helaas niet naar de GP in Zandvoort zal gaan, behalve als ik er kaartjes voor win. Dit, omdat ik vind dat je thuis er veel meer van ziet dan op tv. Dat heb ik ondervonden door de twee keer dat ik erbij ben geweest. Die races heb ik namelijk teruggekeken om alles mee te krijgen wat daar gebeurd is.

Henri van Hoorn (r) met Olaf Mol.
De kleinzoon van Marian Hendriks.
Robert en zoon Tim.
Willem den Otter