Dianne van Erp speelt Oda in de trailer.
Dianne van Erp speelt Oda in de trailer.
trailer

Sint-Oedenrode krijgt avonturenfilm: Oda – Vlucht door de Eeuwen

Historie Historie

Sint-Oedenrode – Arne Balk uit Boskant is de laatste maanden druk bezig geweest met het uitwerken van een ambitieus plan: een spannende actie-avonturenfilm over de legenda van Oda. 

Meierijstad wordt de setting voor de film met de titel Oda – Vlucht door de Eeuwen. Het is de bedoeling dat hij voornamelijk wordt opgenomen in de buitengebieden van Sint-Oedenrode en het is een uniek project waarbij iedere inwoner van de gemeente Meierijstad is uitgenodigd om aan mee te werken. Want naast acteurs, figuranten, decorbouwers en special FX-wizards, zal er over de hele linie van het project plek zijn voor al het talent dat bij het maken van zo’n film komt kijken. 

Balk heeft twaalf jaar in het centrum van Eindhoven gewoond, was klaar met het nachtelijke rumoer op straat en daarom trok hij samen met zijn vrouw Linda naar het rustige Boskant. “We hebben toen letterlijk Google Maps erbij gepakt, samen bepaalt welke afstand we voor woon-werk verkeer bereid waren af te leggen en twee cirkels getrokken om onze werklocaties heen. Waar die cirkels elkaar raakten was Sint-Oedenrode. We kenden hier verder niemand, maar toen we op onze eerste verkenningstocht door het dorp reden waren we al snel verliefd. Hier vind je alles wat je nodig hebt”, vertelt de creatieveling. 

Hoe ben je op het idee van de film gekomen?
“Tijdens de eerste lockdown zat ik net zoals velen vanuit huis te werken en heb ik in die periode de tijd gekregen om het dorp waarin ik woonde veel beter te leren kennen. Puur om mezelf bezig te houden heb ik toen het Instagramaccount @VisitSintOedenrode aangemaakt. Daarop staan foto's van locaties die ik dagelijks op de fiets had 'ontdekt'. Toen steeds meer inwoners dat account gingen volgen en reageerden ontdekte ik pas hoe enorm trots men is op dit dorp. Dat enthousiasme werkte bij mij zo aanstekelijk dat het de energie gaf om verder te kijken naar welke kansen er nog liggen om Rooi te promoten. Ik heb een marketing achtergrond en bekijk daarnaast het dorp nog als een “toerist”. Wat me toen opviel is dat voornamelijk het groene landschap en wandelroutes werden gepromoot. Maar aangezien heel Brabant aan elkaar hangt van mooie groene wandelroutes is het bijzonder lastig om je daarin te onderscheiden. Sinds ik lid ben van Natuurlijk! Sint-Oedenrode, begon zich bij mij het idee te vormen dat je er eigenlijk niet aan ontkomt om, naast die traditionele promotiefilmpjes, iets radicaals te doen. Iets waarmee je deze omgeving op de ultieme manier in de kijker kan zetten. Een verhaal waarin de meest unieke en onderscheidende elementen uit Sint-Oedenrode zijn samengebracht als plotelementen in een origineel en meeslepend script en dat uit te bouwen tot een heuse speelfilm. Op dat moment was het alleen nog maar een idee. En iedereen heeft ideeën. Ideeën zijn makkelijk, maar daarmee alleen bereik je niet veel. Dus ben ik weken achter elkaar in de avonduren dat nieuwe verhaal uit gaan werken, losjes gebaseerd op de Oda-legende. Tot zo ver was het nog een eenmansproject. De volgende stap was om binnen het dorp te gaan peilen of er überhaupt wel interesse was in dit plan… en vanaf daar is het eigenlijk heel snel gegaan. In een korte tijd was er een heuse filmcrew samengesteld van enthousiaste, ervaren mensen die ik nog niet eens kende. Ze wilden meedoen, puur op basis van dat nieuwe verhaal dat ze hadden gelezen. Zo stonden we met acteurs, camera, licht, speciale effecten en nul euro budget een aantal geselecteerde scenes uit het script op te nemen, die vervolgens zijn gemonteerd tot een teaser trailer: Een voorproefje van hoe de uiteindelijke film straks gaat worden. Een nieuw verhaal, gebaseerd op de unieke Oda legende.

Bekijk hieronder de trailer en lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant.


Arne Balk