Paal de Driesteen markeert de grens van Sint-Oedenrode (nu Meierijstad), Oirschot (nu Best) en Liempde (nu Boxtel), tevens de grens tussen Peelland en Kempenland.
Paal de Driesteen markeert de grens van Sint-Oedenrode (nu Meierijstad), Oirschot (nu Best) en Liempde (nu Boxtel), tevens de grens tussen Peelland en Kempenland.

Etymologie en zo van de Rooise buren (deel II)

Historie Historie

Sint-Oedenrode – DeMooiRooiKrant publiceert iedere maand verhalen onder de noemer Rooise Streken. Een bijdrage van heemkundige kring de Oude Vrijheid. Vorige keer schreven ze over de buren van Sint-Oedenrode. Dit keer het vervolg.

Geïsoleerde ligging van Rooi
Sint-Oedenrode lag van oudsher vrij geïsoleerd en was door veel hei omgeven. In het westen, waar Rooi grenst aan Best en Liempde, was dat niet het geval. Op de grens, net achter de boomkwekerij van Van den Berk, stond sinds de 14e eeuw, en staat sinds een tiental jaren opnieuw, Paal de Driesteen, een grensmarkering tussen drie dorpen. 

Best afgesplitst van Oirschot
Tussen Sint-Oedenrode en Best ligt buurtschap de Vleut, in de 16e eeuw geschreven als Vluete. Het ligt voor de hand dat dit een waternaam is en stamt van vloed of vliet, net zoals bijvoorbeeld de plaats Vleuten. Het vreemde is echter, dat er ter plekke geen beekje of andere natuurlijke waterloop te bekennen is. Daarom wordt ook wel gesuggereerd dat het hier ‘overstromingsgebied’ zou kunnen betekenen. De meest waarschijnlijke verklaring is echter dat de naam afstamt Vleut van het Middelnederlandse ‘vloit’ wat ondiep of vlak betekent. Vleut staat hier dan voor ‘ondiepe schotelvormige uitholling in het terrein’. Sinds 2012 is de Vleut een beschermd dorpsgezicht. Het buurtschap ligt in de gemeente Best. Deze gemeente is nog niet zo oud. Best, dat behalve uit de Vleut ook uit de buurtschappen Naastenbest, Verrenbest en Aarle bestond, splitste zich in 1819 af van Oirschot. Wat de naam Best etymologisch betekent, is eigenlijk onbekend. De naam voert terug tot de prehistorie. Mogelijk heeft het iets te maken met ‘basti’ wat ‘schors, boomschil’ of ‘uit bast gemaakt touw’ betekent. In ieder geval heeft het niets van doen met de soms gehoorde veronderstelling dat de naam Best stamt van ‘bessenstruik’ of ‘bies’ en dan ‘plant van vochtige heidegrond en moerassen’ zou betekenen. 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant.