Jongens die in Olland zwemmen in een aftakking van de Dommel. foto: Monique van der Steen fotografie
Jongens die in Olland zwemmen in een aftakking van de Dommel. foto: Monique van der Steen fotografie Foto: Monique van der Steen fotografie

“Plezier en herinneringen maken, dat is belangrijk”

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode / Olland - Genieten op en om het water. Dat kan in Meierijstad op vele manieren. In deze verhalenserie vertellen bewoners en bezoekers hoe zij de Dommel, de Aa en het kanaal beleven. Deze keer aan het woord: Colinda Markus, geboren en getogen in Olland. Haar vader leerde in zijn jonge jaren zwemmen in de stromende Dommel. En sinds deze zomer zwemt haar zoontje regelmatig in een stilstaande aftakking van de beek.

Zwemmen en schaatsen
“Ze zeggen wel eens dat ‘die jeugd van tegenwoordig’ alleen met hun telefoon of computer bezig is. Maar die van ons zijn gelukkig het liefst buiten. Onze meiden zijn nog te jong, maar onze Steef zwemt graag met zijn vriendjes in de Pietjes Dommel. Zo wordt dit stuk van de Dommel hier genoemd,” vertelt Colinda. Steef en zijn zusjes haalden hun zwemdiploma in het zwembad, maar dat was vroeger voor hun opa wel anders. Colinda lacht: “Hij vertelt onze kinderen vaak dat ze geluk hebben met zwemles in een mooi schoon bad. Hij moest zelf vroeger in het smerige water van de stromende Dommel gaan liggen.” Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter zorgt het water voor veel plezier. “Afgelopen jaar hebben we hier nog geschaatst. Heel Olland komt daar dan bij elkaar en oude tijden herleven. De mannen uit onze vriendengroep, vooral veertigers nu, waren weer net zo fanatiek met ijshockey als vroeger. Moet je ze nou kijken, zeiden we tegen elkaar. Het waren net ‘klein jong’.”

Familietraditie
Als Colinda vertelt over de boottochtjes die ze vroeger als kind maakte, straalt het enthousiasme ervan af. “Zie je het al voor je? Een opblaasbootje werd op het dak van de auto gelegd, de raampjes werden opengedraaid en samen met mijn broer en neefjes hielden we de boot vanuit de auto vast. Ons mam reed ons dan naar Schijndel en via de Ollandse Waterloop gingen we weer terug naar huis.” De familie Markus maakt nog steeds elk jaar met elkaar een boottocht. “Jazeker, over de Dommel naar Liempde. Mét opblaasbootjes en eten en drinken voor een picknick onderweg. Het is altijd mega komisch. Wij hebben dit van huis uit meegekregen en ervaren dit nu ook met onze kinderen. Wie weet gaan we dit ooit ook nog meemaken als opa en oma, dat zou toch mooi zijn. Plezier en herinneringen maken, dat is belangrijk.”

Zelf ervaren
Wil jij ook de Dommel beleven? Meer informatie over waterbeleving in Meierijstad vind je op www.bezoekmeierijstad.nl/waterbeleving. De website van Bezoek Meierijstad staat boordevol uittips, voor bezoekers én bewoners.


Varen op de Dommel.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding