v.l.n.r.: Emma van der Linden, Manon Donkers, Tamara van der Heijden, Esmee Broeren en Lisa.
v.l.n.r.: Emma van der Linden, Manon Donkers, Tamara van der Heijden, Esmee Broeren en Lisa. Foto:

Anders dan anders, maar toch een geslaagde vakantie

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode – Onbezorgd op vakantie samen met je vrienden, stappen en de wildste avonturen meemaken in Mallorca, Chersonissos of Blanes zit er nu al twee zomers niet in. Lisa van der Heijden (19) gaat al jaren met een vast groepje op vakantie. Even waren ze bang dat hun tripje naar Mallorca niet door kon gaan vanwege alle coronamaatregelen, maar hakten toch de knoop door om te gaan. 

“Heel anders dan in Nederland is het niet. Het enige verschil qua maatregelen is dat je in overdekte ruimtes in Spanje nog wel een mondkapje op moet”, vertelt Lisa. Het uitgaansleven is ook veranderd door de maatregelen. Bij elke kroeg moet je reserveren. “Je moest echt op tijd zijn, anders was je je tafel kwijt. Het was ook in Mallorca zittend genieten van de dj”, aldus de Rooise.

Drie maanden geleden boekten Lisa met vier vriendinnen de vakantie. Ze twijfelden, omdat de coronamaatregelen continu veranderen. “Het ergste wat er kon gebeuren was dat we ons geld kwijt waren. Die gok durfden we wel te wagen.” Twee dagen voor vertrek kleurde Spanje oranje in plaats van geel op de coronakaart. De meiden zijn allemaal volledig gevaccineerd. “Gelukkig, voor ons gold dus geen quarantaineplicht bij aankomst. Testen was ook niet nodig”, zegt Lisa.

Omdat ze als één huishouden werden gezien, mochten ze overal met z’n vijven terecht. Wel op reservering. Een van de maatregelen waar ze het meeste mee te maken kregen was de vervroegde sluiting van de kroegen. “Om 1.00 uur sloten de kroegen en een uur later ging de politie de boulevard op om iedereen naar zijn hotel, appartement of huis te sturen”, blikt ze terug. Ouderwets stappen zat er dus niet in. In sommige kroegen werd tussen 23.00 en 1.00 uur minder streng gehandhaafd en kon iedereen staand dansen en kletsen. “Op reservering moest je voor negen uur binnen zijn, dus we begonnen lekker vroeg”, lacht de Rooise tiener. Eenmaal binnen in de kroeg kon je vaak niet zomaar naar buiten, behalve als je een stempel had, maar niet elke kroeg had dit. “De kroegen zaten vaak vol, omdat het zo druk was. Je moest soms geluk hebben om een kroeg binnen te komen. Sommige kroegen hadden zelfs een target. Je moest dan op een avond voor een bepaald gedrag gedronken hebben. Dit lag meestal rond honderd euro per persoon, anders kwam je er niet in.”

De vriendinnen waren er op ingesteld dat de vakantie anders zou zijn dan twee jaar geleden. “Het was zeker geslaagd! Het was precies de goede combinatie tussen relaxen, terrassen/opstap gaan. We hebben heerlijk gegeten, gedronken en genoten. Wat wil je nog meer”, sluit ze af.


Heerlijke cruisen op Mallorca, zo kwamen de dames de tijd ook door.