Den Hornic
Den Hornic Foto: Hans van den Wijngaard

Den Hornic, het huis in de hoek

Woningbouw Woningbouw

Sint-Oedenrode - De originele boerderij Den Hornic, nu Schijndelseweg 10, werd in 1886 gebouwd door Theodorus Cornelis de Koning. In 2015 kochten Ralf en Margriet van Kemenade die boerderij en hebben deze van de grond af aan in de originele staat herbouwd. Daarbij hebben zij aan de hand van foto’s van de oude boerderij elk detail minutieus teruggebracht. “Eigenlijk wilden we de originele voorgevel laten staan”, vertelt Ralf. “Maar de fundering van deze muur was veel te licht”.

“We hebben de boerderij op exact dezelfde plaats gebouwd als waar het oude pand stond. Ook de schuur staat op dezelfde plaats. We hebben er over nagedacht om de schuur wat verder van het huis te herbouwen”, vertelt Margriet. “Dan hadden we een paar mooie bomen moeten rooien. We zijn blij dat we dat niet hebben gedaan. Een ander bijzonder detail is dat alle bewoners van de boerderij een herinnering, zoals een geboortedatum, in de oude stenen hebben gekrast. Deze stenen hebben we door het hele huis weer gebruikt”.

Natuurlijk zijn we heel benieuwd waar de naam ‘Den Hornic’ vandaan komt. Ralf en Margriet vertellen daarover: “Vanzelfsprekend hebben we dat uitgezocht voordat we de originele letters weer aan de gevel vastmaakten. Hornic betekent zoveel als in de hoek, niet zozeer een hoek van twee wegen, maar een hoek zoals een uithoek, zeg maar een buurtschap”.

Wil jij je woning opgeven voor deze rubriek? Mail dan naar redactie@mooirooi.nl 

Den Hornic
Den Hornic