Tommie is de man in het midden.
Tommie is de man in het midden.

Exposant van de maand: Tommie Loerakker

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - In de ruimte van Creatief Rooi aan de Borchgrave in Sint-Oedenrode staan ontmoeten en kunst op een gedeelde eerste plaats. Daarom geven ze iedere maand een kunstenaar de kans om te exposeren. Tommie Loerakker is de kunstenaar die de maand augustus extra kleur geeft.

Kun je je even voorstellen?
“Ik ben geboren in Sint-Oedenrode. Na de basisschool in de Kienehoef ging ik naar het Fioretti college en daarna volgde ik de kunstopleiding aan het Sint Lucas in Boxtel. Tijdens de basisschool was mijn creatieve aanleg al duidelijk zichtbaar. Ik tekende graag portretten met grafietpotlood en houtskool. Ik hield ook van fotografie, beeldhouwen van zowel harde steensoorten als speksteen, leerbewerking, smeden en houtbewerken.”

Ben je creatief opgevoed?
“Ik ben opgegroeid in een creatief gezin. Mijn vader was erg creatief op zijn vakgebied tuinaanleg en mijn moeder volgde tal van cursussen, zoals schilderen met acryl, beeldhouwen en draadfiguren maken met gipsplaat. Als jongvolwassene ging ik voor het eerst naar het prehistorisch dorp in Eindhoven en daar heb ik als vrijwilliger gewerkt. Zo kreeg ik de smaak te pakken voor oude ambachten. Ik probeerde smeden en beeldhouwen uit, maar verdiepte me uiteindelijk in leer bewerken. Daarnaast bewerk ik bot en hoorn. Ik hou er van nieuwe creaties te maken, technieken te ontwikkelen en unieke opdrachten uit te voeren. Alle processen zijn handgemaakt. Ik zie graag de mensen stralen wanneer ze hun op maat gemaakte hoed dragen.”

Vind je het leuk om je hobby met anderen te delen?
“Ik heb altijd workshops gegeven aan kinderen in basis leerbewerking en speksteen en demonstraties smeden. Sinds kort is mijn bedrijf een officieel erkende stageplek. Op deze manier kan ik ook jongeren de kneepjes van het vak leren en ontstaat er een mooie samenwerking. Zo blijf ik in contact met wat er onder de jongeren leeft en ontstaat een leuke atmosfeer waarin we elkaar blijven inspireren tot innovatieve ideeën.”

Waarom ga je in Ontmoetingscentrum Creatief Rooi exposeren?
“Ik wil graag de mensen in mijn dorp laten zien wat ik doe. Ook ben ik nieuwsgierig naar de andere exposanten en de gesprekken met bezoekers. Het is heel fijn om je passie voor creativiteit te kunnen delen. Ik denk dat het goed is om creativiteit onder de aandacht te brengen en vooral de lokale kunstenaars in de kijker te zetten. Het oprichten van een Ontmoetingscentrum zoals Creatief Rooi is een mooie stap.”