Een foto uit het verleden.
Een foto uit het verleden.

Al honderd jaar op stap met Van Hoof Reizen

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Herinner jij je eerste schoolreisje nog? Samen met je klasgenoten de bus in, op weg naar een attractiepark. Tijdens de terugweg gingen de gordijntjes dicht en zat iedereen gebukt om een bezorgde blik op de gezichten van de ouders uit te lokken. Een grote kans dat je met een bus van Van Hoof Reizen het mooiste uitje van het schooljaar maakte, want dit jaar vieren ze hun honderdjarig bestaan.

Door: Caroline van der Linden

Ons dorp telt meerdere familiebedrijven die al verschillende generatiewisselingen hebben doorlopen. Kinderen die net in de voetsporen van hun ouders zijn getreden, binnenkort het roer overnemen of dat al enige tijd doen. Dort van Hoof(63) is er zeker één van. Hij zet wat te drinken op tafel, pakt zijn notitieblok erbij en neemt me mee, terug in de tijd. 

“Mijn opa, Dortje van Hoof, was een echte handelsman en in 1921 startte hij aan de Eerschotsestraat Van Hoof Reizen, na aankoop van een tweedehands bus van het merk Berliet bouwjaar 1920, voorzien van twintig zitplaatsen. En eigenlijk bestond het al wat langer, want de oudste gegevens dateren uit 1908. Waar een broer van mijn opa al over een houten bus beschikte. Iedere zondag reed mijn opa met een bus vol vanuit Boskant naar de kerk in Rooi. Dat is tegenwoordig niet meer voor te stellen. Maar hij richtte zijn pijlen niet alleen op het vervoer van personen, zijn vakmanschap reikte verder dan dat. Naast een touringcar, had hij een zaak gespecialiseerd in rijwielhandel, reparaties, onderhoud en een benzinepomp van Esso. Met een Fiat uit 1908 en een Protos uit 1913, die waarschijnlijk als taxi werden gebruikt. Langzaamaan groeide het bedrijf. Van de periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog is slechts weinig bekend, maar 35 jaar later nam mijn vader de zaak over en na zijn eerste investering kreeg hij van mijn opa behoorlijk op zijn donder. De aanschaf van een gloednieuwe bus, terwijl hij nog maar net aan het roer stond, vond hij onverantwoord. Daar dacht mijn vader echter anders over. Die had zojuist een mooi aanbod van Philips gekregen om werknemers vanuit de regio naar hun werk te rijden. ’s Morgens heen en ’s avonds weer terug. Wat later werd ook de pendeldienst ingezet door DAF, Bata en Jansen – De Wit in Schijndel. Daarnaast brachten ze bijvoorbeeld bedevaartgangers naar Banneux of de leden van de KBO of gemeenteraad naar hun bestemming.”

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant