Afbeelding
Foto: Kim Schepens

Fysiek boeken lenen sterk afgenomen

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Er werden in 2020 in vergelijking met het jaar ervoor 29% minder boeken uitgeleend. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tijdens de pandemie steeg het online aanbod met als gevolg dat het aantal uitleningen van e-books en luisterboeken toenam. Natasja de Groot, vestigingsmanager Bibliotheken Meierijstad, kan zich wel vinden in de cijfers van het CBS. 

Vorig jaar hadden openbare bibliotheken veelal te maken met de coronamaatregelen: ze moesten drie keer een periode lang verplicht de deuren sluiten. In de tijd dat zij wel open mochten, werd het aantal toegestane bezoekers beperkt. Door de sluiting nam het uitlenen van fysieke boeken logischerwijs sterk af. Het daalde van ruim 61 miljoen in 2019 naar 43,3 miljoen vorig jaar. “Gelukkig is er veel online gereserveerd om later het fysieke boek op te halen”, vertelt De Groot. De vestigingsmanager weet zeker dat het fysieke lenen nooit verdwijnt. “Veel mensen gebruiken beiden: online en het echte boek. Dat kan mooi samen.”

Volgens het onderzoek van het CBS is het aantal uitleningen van e-books met 45 procent gestegen, dit mede als gevolg door een breder aanbod. Het aantal downloads van luisterboeken groeit per jaar, dus ook in 2020 namelijk met 44 procent.