Afbeelding

Bommetje bij de Beckart

Roois nieuws

Sint-Oedenrode / Nijnsel - Stiekem vinden we niks zo lekker als ons dood te ergeren aan de krant of tv. Het klinkt tegenstrijdig, maar in de psychologie is het een bekend gegeven. En het heeft een naam: de negativiteitsbias. Media spelen daarop in door veel slecht nieuws te brengen, of tenminste nieuws dat je ráákt. Wat natuurlijk óók met goed nieuws kan gebeuren. Als dat slechte nieuws dichtbij komt, wordt het echter ongemakkelijk. Veilige ergernis kan dan plaats maken voor actieve ergernis, angst, of – al dan niet plaatsvervangende – schaamte.

Dat laatste lijkt nu het geval bij de Beckart, waar horeca-exploitant Yegish Yegoian op de Facebookpagina van de Beckart uitpakte tegen bepaalde buren die klagen over geluidsoverlast. Toen hij daar maatregelen tegen had genomen en er nog steeds klachten over kwamen, terwijl hij destijds nota bene de Beckart min of meer had ‘gered’, kon hij die buren niet anders zien als racisten. En met die kwalificatie op Facebook gooide hij de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok. Want Nijnselnaren zijn ‘Gruts op Nènzel’ en willen dat graag blijven. De vele positieve reacties op zijn post hebben Yego aangenaam verrast. Inmiddels heeft hij de tekst vervangen door een mildere, waarin hij iedereen bedankt en het R-woord niet meer noemt. 

Op onze publicatie van zijn eerdere post op MooiRooi.nl hebben wij enkele negatieve reacties gehad. De teneur ervan, kort samengevat: “Zulk nieuws gooi je toch niet op straat?” Wij weten dat lezers kritische artikelen in onze krant over het algemeen zeer waarderen. Als wij uitsluitend positieve artikelen en propaganda zouden plaatsen, zou DeMooiRooiKrant niks meer zijn dan een veredeld advertentieblaadje. En als het dan een keer schuurt, is dat voor ons geen reden om er geen aandacht aan te besteden. Want het onderwerp lééft!

Veel mensen – ook redactieleden – hebben ervaringen met een buur die bijzonder gevoelig is voor geluid. Ook dat leidt tot klachten, van buur tot buur en anders maar een stapje hogerop. En dat heeft niks te maken met racisme of andere vorm van discriminatie.

De redactie