Een plek waar veel senioren wonen.
Een plek waar veel senioren wonen. Foto: Henri van Hoorn

Senior-Rooi en Seniorenraad: waar zitten de verschillen?

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - Senior-Rooi en de Seniorenraad: beide zijn belangenorganisaties voor ouderen in ons dorp. Maar dat er verschillende organisaties zijn, roept vragen op. Bij wie kan je terecht voor bepaalde zaken? Wat is het verschil tussen de twee? Ook bij ons op de redactie vroegen we het ons af en daarom zochten we het voor u uit.

Door: Mees van Dijk

Nico de Ruijter, secretaris van Senior-Rooi, legt uit dat het verschil vooral in het lokale aspect zit. “Heel simpel gezegd zijn wij echt een organisatie voor Sint-Oedenrode. De Seniorenraad Meierijstad richt zich natuurlijk op de gehele gemeente.” De voorzitter van de Seniorenraad Meierijstad, Wim van Meijl, licht het verschil verder toe: “Senior-Rooi is een afdeling van KBO Brabant en zet zich voornamelijk in voor hun leden. Daarvoor organiseren ze bijvoorbeeld activiteiten. De Seniorenraad heeft geen leden, maar is er voor algemene belangenbehartiging zoals woningbouw en veiligheid in wonen.” Bij Senior-Rooi is ontmoeting een belangrijke doelstelling: “Wij organiseren activiteiten op het gebied van ontspanning en beweging voor Rooise Senioren. Zo dragen we bij aan een zaak die steeds belangrijker wordt: het creëren en in stand houden van een sociaal netwerk”, staat er op hun website.”

Maar voor welke zaken je als oudere beter naar Senior-Rooi kunt en voor welke zaken naar Seniorenraad Meierijstad, is niet duidelijk. “We spreken daar regelmatig over met de Seniorenraad, maar momenteel is er zeker overlap tussen de twee organisaties”, vertelt Nico. Wim vult het een en ander aan: “We overleggen minstens vier keer per jaar met Senior-Rooi en de zorgcoöperatie om te kijken wat er leeft onder de ouderen. Daarbij kijken we waar we ons het beste gezamenlijk voor kunnen inzetten, of wat het beste past op het bordje van Senior-Rooi, aangezien zij meer plaatselijk te werk gaan.” 

Samenwerking
Beiden benadrukken dat er sprake is van samenwerking. “Als het gaat om het project op de Markt - ik noem maar even een voorbeeld - dan steunen we elkaar”, vertelt Nico. Wim is het daarmee eens. “Onlangs maakten we ons gezamenlijk sterk voor de kwestie rondom de plaatsing van het zwembad. Nu zijn we samen betrokken bij de gesprekken rondom de multifunctionele accommodatie bij de Kienehoef. Oftewel, daar waar we onze krachten kunnen verenigen, doen we dat.”