Afbeelding
Foto: Bas Ulehake

Rooise Elin is de nieuwe kinderburgemeester

Human Interest Gemeentenieuws Human interest

Sint-Oedenrode – Toen de elfjarige Elin de Baaij uit Sint-Oedenrode het verlossende woord kreeg van burgemeester Kees van Rooij stond ze te springen op de bank: ze is de nieuwe kinderburgemeester van Meierijstad. Daarmee volgt ze Rens Klaassen op. “Ik heb er super veel zin in!”

“Ik vind het leuk om mijn eigen mening en die van andere kinderen te laten horen”, antwoordt Elin op de vraag waarom ze kinderburgemeester wil worden. “We zagen een oproep in DeMooiRooiKrant en Elin was meteen enthousiast. Voor we thuis waren, had zij al een vlog opgenomen”, lacht haar vader Joost. Kinderen uit groep 7 konden zich namelijk opgeven door middel van een vlog waarin ze zichzelf voorstelde. Na een hele procedure bleek Elin de perfecte kandidaat. De Rooise gaat na de vakantie over naar groep 8. Op 30 september, na het zomerreces, wordt ze geïnstalleerd tijdens de eerste raadsvergadering

Glimmend van trots vertelt ze over haar plannen: “Voor jonge kinderen is er veel te doen, er zijn genoeg speeltuinen. Ik zou iets voor de oudere kinderen willen betekenen. Dat daar over nagedacht kan worden.” Het doel is om aan de kinderen te laten zien wat een burgemeester doet. “En natuurlijk om de mening van de jeugd uit Meierijstad mee te krijgen, dat staat voorop”, aldus de burgemeester. Het zal voor Elin een druk jaar worden. Naast dat ze een spannend, laatste jaar op de Odaschool tegemoet gaat, hockeyt en tennist ze ook nog, tekent ze graag en spreekt ze met vriendinnen af. Die drukte, dat komt allemaal wel goed weet ze zelf. Haar moeder, Maureen, sluit zich daar bij aan. “De zenuwen die ze soms heeft, betekenen alleen maar dat ze het goed wil doen. En dat gaat haar zeker lukken.” De meningen van andere kinderen overbrengen, dat is belangrijk vindt ze zelf. Die meningen pikt ze op in de klas, tijdens het sporten en als ze met vriendinnen is.

Op het moment van bekendmaking weet haar klas nog niet dat ze is gekozen. “Ik heb eigenlijk een beetje gelogen. Ik heb gezegd dat ik vandaag op gesprek moet en het dan te horen krijg, maar ik wist het gisteren al”, lacht Elin. Haar ouders en zusje Jente zijn ontzettend trots. “Ze durft moeilijke vragen te stellen en is erg spontaan. Ze heeft een sterke mening en vindt die van andere ook belangrijk”, vertelt haar vader.

Voor Van Rooij was de samenwerking met de kinderburgemeester even wennen. Corona maakte het niet makkelijker. “Ik hoop dat we dit jaar meer samen kunnen doen. Ik wil laten zien dat een burgemeester meer doet dan alleen lintjes doorknippen. Het is voor ons als gemeente een kwestie van luisteren naar wat de kinderen belangrijk vinden.” Op 30 september krijgt Elin haar eigen ambtsketen. “Dat is echt cool. Ik hoop niet dat die zwaar is”, grinnikt de elfjarige.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding