Het project TU Eindhoven
Het project TU Eindhoven

Sint-Oedenrode staat landelijk op de circulaire kaart

Duurzaamheid Duurzaamheid Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Daar zorgt A. van Liempd Sloopbedrijven B.V. wel voor. Al tientallen jaren – ver voor het woord ‘circulair’ bekend werd – timmerde eigenaar Arie van Liempd aan de weg. Nog steeds maakt het bedrijf een enorme groei door op allerlei aspecten, zoals de tak Gebruiktebouwmaterialen.com. Vooral de laatste jaren houdt het Rooise bedrijf aan de Bobbenagelseweg huis met toonaangevende projecten zoals een enorm asbestsaneringsproject in Rotterdam. Daar is A. van Liempd sloopbedrijven bezig in museum Boijmans van Beuningen.

Op punten werd de tender gewonnen. A. van Liempd sloopbedrijven legde het meest veilige plan neer voor behoud van het museum en kreeg het vertrouwen. Het was een Europese aanbesteding. Dat maakt het extra knap en daar mag Meierijstad trots op zijn.

Wat houdt het project in?
Museum Boijmans Van Beuningen gaat grootschalig renoveren en vernieuwen en zal daarvoor tot 2026 haar deuren sluiten. Het museumgebouw wacht al jaren op onderhoud en kon niet verder in de huidige staat vanwege onder meer asbest, wateroverlast en brandveiligheid. Het rijksmonument voldoet in zowel technisch als functioneel opzicht niet meer. De totale verbouwing is geschat op €223,5 miljoen.

Het aanwezige asbest in het museum heeft een onderhoudstoestand veroorzaakt die niet langer te negeren is. Samen met de verouderde elektrotechnische- en klimaatinstallaties was het niet langer verantwoord om open te blijven. De collectie blijft zichtbaar bij andere (inter)nationale instellingen en vanaf 2021 in het nu al spraakmakende ronde spiegel Depot Boijmans Van Beuningen. Het museumgebouw, ontworpen door Van der Steur, is een rijksmonument (bouwjaar 1935). Hierdoor worden er strenge eisen gesteld aan de noodzakelijk asbestsanering. De werkzaamheden vinden plaats in overleg met (en onder toezicht van) zowel de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als van het bureau Monumenten & Cultuurhistorie van Stadsontwikkeling van de Gemeente Rotterdam.
In het Van der Steurgebouw en het Bodongebouw is veel asbest aanwezig. Het asbest zal tijdens de asbestsanering zorgvuldig worden verwijderd met behoud van de monumentale delen. Grotendeels is het asbest te vinden in de luchtkanalen van het ventilatie- en verwarmingssysteem. In het Van der Steurgebouw bevinden deze zich ook achter de monumentale lambrisering. Op de foto’s is te zien wat er bij komt kijken om de schachten te bereiken. Zo wordt alles zeer goed bedekt en afgeplakt.

Na een intensieve aanbesteding is de aanbieding van A. van Liempd sloopbedrijven met bijbehorend plan van aanpak als beste beoordeeld. Beoordeeld werd o.a. op het opstellen van een risicodossier, SORI (Social Return Investment) en hoe ze effectief en efficiënt de sanering realiseren met respect voor het rijksmonument. Vooral de doorpakkende visie met daarbij de uitgebreide omschrijving op de verschillende asbesthoudende toepassingen zijn als uitstekend beoordeeld en hebben het Rooise bedrijf samen met de concurrerende prijs tot winnaar gemaakt van dit statig project.

Sloop Paviljoen TU Universiteit Eindhoven
Een ander zeer prestigieus en actueel project is de sloop van het paviljoen op het TU terrein in Eindhoven.

Op deze foto is goed te zien hoe het asbest in de schachten bereikt moet worden. Alles wordt zeer goed afgeplakt.
Het project in een aantal beelden gevat.