Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Zeven initiatieven voor zonneparken: hoever zijn de plannen?

Duurzaamheid Duurzaamheid Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Duurzame energie is een hot topic. Zo ook in Meierijstad: onze gemeente heeft als doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Om dat te realiseren, werden er vorig jaar onder andere 38 plannen voor zonneparken ingediend. De gemeente wees zeven van deze initiatieven aan om verder uit te werken. Deze beslaan 49 hectare, wat overeen komt met zo’n 75 voetbalvelden. Een flink gebied, dus.

Van die zeven initiatieven, gaat het om een vijftal in Sint-Oedenrode: de Nijnselseweg (3,9 hectare), Logtenburg (3,3 hectare), de Laarsweg (8,3 hectare) en twee percelen aan de Schootsedijk (12,3 en 6,6 hectare). Bij de overige twee gaat het om de Vlagheide in Schijndel (10 hectare) en de Hintelstraat in Veghel (4,4 hectare).

Laarsweg, Logtenburg en de Schootsedijk
Roche van Velthoven is project manager van NRG2All, initiatiefnemer van de twee projecten gelegen aan de Laarsweg en de Logtenburg. Hij is tevreden over de voortgang van het project: “We gaan nu in gesprek met de inwoners. Wat willen we waar hebben, hoe komt het eruit te zien, dat soort dingen.” Dat doen ze door middel van een klankbordgroep. “In die groep hebben meerdere bewoners van de omgeving zich aangesloten. Op die manier vangen we zoveel mogelijk signalen uit de buurt op.” Roche geeft toe dat er sprake is van weerstand. Voor het praten met bewoners neemt het bedrijf tot en met juli de tijd. “Daarna maken we de uiteindelijke tekeningen”, vertelt hij. Bij het kiezen van de locatie is rekening gehouden met de grondeigenaren. “Het is wel een voorwaarde dat deze mee willen werken.” Om hoeveel zonnepanelen het precies gaat, is nog onduidelijk.

Ook Arnout Hoek en Tamara Koeman van ZonXP, initiatiefnemer van één van de twee percelen aan de Schootsedijk, vertellen dat ze in de fase zitten waarin ze praten met bewoners: “Op dinsdagavond13 juli organiseren wij een online informatieavond, samen met Energiecoöperatie Meierijstad. We willen dan na de zomer de vergunning aanvragen bij de gemeente.” Uiteindelijk moeten er zo’n 38.300 zonnepanelen komen te staan, die samen 12.000 MWh per jaar opleveren. “Dat is nog wel een schatting. We zijn nu nog bezig met die landschappelijke inpassing, dus het kan nog wat veranderen.” Het perceel in totaal is zo’n 17,3 hectare groot, maar het zonnepark wordt 12,3 hectare. “We willen ongeveer 5 hectare inzetten voor landschappelijke inpassing en dus natuur en biodiversiteit.” Tamara denkt dat dit een van de redenen was dat zij een van de initiatiefnemers waren om de tender te winnen. “Het is iets dat dit zonneparken onderscheidt.”

Tegengeluiden

Het klinkt mooi, die duurzame energie, maar niet overal gebeurt het zonder weerstand. Zo verzet actiegroep LijnRecht uit Keldonk zich al een tijd tegen de bouw van zonneparken in hun gebied. Maaike Widdershoven, lid van deze groep, vertelt over de fouten die worden gemaakt: “Wij vinden dat de zonneladder gevolgd moet worden. Dat houdt in dat er eerst moet worden gekeken of zonnepanelen op bijvoorbeeld daken geplaatst kunnen worden.” Daar voelt de actiegroep zich nog niet in gehoord. “Er zijn zoveel boeren in de omgeving die zonnepanelen op hun dak willen leggen. Maar daar wordt vervolgens niks mee gedaan. Of ze krijgen te horen dat ze dat niet mogen doen, omdat er al zonnepark komt. Feitelijk worden de eerste stappen van de zonneladder gewoon overgeslagen.” Maaike is daar hoorbaar teleurgesteld over. “Uiteindelijk blijf je zitten met spiegelend glas, hitteschilden en gaat het ten koste van de natuur, vogels en je leefomgeving.” Ze is van mening dat duurzame energie iets goeds is. “Maar ik denk wel dat er andere oplossingen zijn”, vertelt ze.

Dorpsraad Nijnsel is neutraal over de plannen aan de Nijnselseweg, tussen de snelweg en Babydump. “30 juni hadden wij daar een bijeenkomst voor. Het is belangrijk dat wij ons hebben laten informeren door de instanties, werkgroepen, enzovoorts.” Ze vinden het belangrijk dat het project van alle kanten belicht wordt. “Wij willen als dorpsraad een algemene visie uitschetsen.” Ze hoorden voor de bijeenkomst nog weinig geluiden vanuit de inwoners: “Daarom organiseerden wij ook de bijeenkomst. Je kunt verwachten dat er bepaalde weerstand zal ontstaan.”