Afbeelding

‘Het wordt een prachtig, compleet orgelmuziekjaar’

Verenigingen

Sint-Oedenrode - Stichting Smitsorgel opende zaterdag 3 juli het nieuwe concertseizoen ‘Muziek op en rond het Smitsorgel Sint Martinuskerk Sint Oedenrode. “Het wordt een prachtig, compleet orgelmuziekjaar”, aldus voorzitter Ad de Gouw. 

Op het programma stond een concert met organist Eric Koevoets en de presentatie van zijn dubbel cd met complete sonates van Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788), aangevuld met enige andere werken. Deze dubbel cd is opgenomen op de prachtige Smits-orgels van Sint-Oedenrode en Deurne.

Het concert bestond uit werken van Carl Philipp Emanuel Bach, zijn vader Johann Sebastiaan Bach (1685-1750) en inspirator Dietrich Buxtehude (1637-1707).  Voorzitter Ad de Gouw opende het nieuwe concertseizoen met de belofte dat het een prachtig compleet orgelmuziek jaar zou worden, tevens nam de stichting afscheid van hun penningmeester Rien Rijkers, die heel veel werk heeft verzet en hij werd benoemd tot ere lid van de stichting Smitsorgel en kreeg de nieuwe dubbel cd.

Door deze gebeurtenissen begon het concert later, er was trouwens best veel belangstelling voor dit concert. Eric Koevoets begon met een werk van Buxtehude “Ciacona in e” en daarna ‘Sonate in Bes Wq 70/2’van Carl Philipp Bach. Vervolgens ‘O Lamm Gottes unschuldig” van Johann Sebastian Bach en “Sonate in d Wq 69 weer van Carl Philipp en daarna tot slot “Fantasia in G (piece d’Orque) BWW 572 van Johann Sebastian Bach. Het was eigenlijk een familieconcert van vader Bach met zijn 2e zoon Carl Philipp.

Carl Philipp Emanuel Bach gold in de tweede helft van de 18e eeuw als de beroemste componist uit het geslacht Bach. Zijn naam was toen veel groter dan die van zijn vader, Johann Sebastian. Carl Philipp vertegenwoordigde de nieuwe stijl “Sturm & Drang” (breken met de tradities en op zoek naar verlichting en vrijheid) Het werd een mooi concert, het eerste gedeelte van het concert was rustig, een beetje saai, maar het 2e gedeelte deed je ogen weer openen want Eric trok toen veel registers open en de Sint Martinuskerk vulde zich vol met prachtige orgelmuziek.

Eric Koevoets studeerde aan het Rotterdams Conservatorium orgel (Uitvoerend en Docerend Musicus) bij Jet Dubbeldam, piano (Docerend Musicus) bij Frans van Hoek en koordirectie bij Barend Schuurman. Ook volgde hij improvisatielessen bij Arie J. Keijzer. Ten overstaan van de Commissie Bevoegdheidsverklaringen van de R.K. Kerk behaalde hij in 1992 het diploma kerkmuziek.
De afgelopen jaren verdiepte hij zich verder in improvisatie bij Hayo Boerema. Hij geeft regelmatig orgelconcerten, is als begeleider actief en componeerde diverse werken.
Eric is sinds 2007 dirigent-organist van de Sint Lambertuskerk te Rotterdam-Kralingen. Daarnaast is hij dirigent van Vrouwenkoor La Confiance uit Dordrecht en piano- en orgeldocent aan Muziekonderwijs-centrum Dubbelsteyn te Dordrecht. In de afgelopen jaren zijn van zijn spel vele CD’s uitgebracht, waaronder een CD-box met de complete orgelwerken van César Franck.
Momenteel houdt Eric zich intensief bezig met de vertolking van het volledige orgeloeuvre van Johann Sebastian Bach tijdens concerten en CD-opnamen. Daarnaast maakte hij onder meer de CD ‘Voix Céleste’, een live CD met Symphonie II en Symphonie V van Charles-Marie Widor. Onlangs verscheen de CD ‘Himmelwärts’ met werken van Franz Liszt, Charles Tournemire en Richard Wagner, waaronder de Wesendonck-lieder met medewerking van Jenny Haisma, sopraan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding