Peter zit al 25 jaar in het vak.
Peter zit al 25 jaar in het vak. Foto: Caroline van der Linden

Snel ter plekke voor kruipend, vliegend of houtaantastend ongedierte

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Last van ongedierte? Gelukkig heb ik er zelf geen last van, maar om iemand in de buurt te hebben die er raad mee weet, is nooit weg. Want er zijn genoeg plagen die je zelf niet op kunt lossen, maar op een professionele manier aangepakt moet worden. Ik ga daarom eens langs bij Peter van Acht van Plaagdierbestrijding van Acht aan de Sonse Heideweg. Al jaren schiet hij vele particulieren, horecaondernemers en bedrijven op onze bedrijventerreinen te hulp. 

Door: Caroline van der Linden

Hoe gaat hij te werk en wat kan hij voor ons doen, mocht het ooit nodig zijn? Hij is nog even bezig in zijn bedrijf wanneer ik zijn terrein oprijd, maar komt er zo aan. Even een schoon shirt aan en al snel schuiven we aan de keukentafel en vertelt hij er alles over. Hij zit immers al een jaartje of vijfentwintig in het vak en is dus expert op dit gebied.

“Plaagdierbestrijding is de afgelopen jaren toegenomen en heeft steeds meer aandacht gekregen”, vertelt Peter. “Onder meer door de toename van de overlast van zogenoemde plaagdieren door de warme winters en de hete zomers. Het gaat dan zowel om knaagdieren als insecten. De meest voorkomende plaag is die van ratten en muizen. Dat speelt het hele jaar door. De vliegen-, wespen-, mollen- en mierenplagen zijn vaak van tijdelijke aard. De zwarte mier heb ik vaak zo gevonden, die heeft zijn vaste looproute. Over het algemeen geldt: één keer goed bestrijden en de kans is groot dat je ervan af bent.” Aan horecabedrijven brengt Peter vaker een bezoek. Zij zijn namelijk verplicht om een bestrijdingsplan te hebben en regelmatige controles zijn daar onderdeel van. “Ik zie veel Rooise horecabedrijven die dit netjes geregeld hebben”, laat Peter weten.

Een andere factor die ook van invloed is op de toenemende overlast, is dat een plaagdierbestrijder zoals Peter, wordt belemmerd in de toepassing van vangmiddelen. Sinds een aantal jaren gaan provincies hierover, maar zij hebben over het algemeen weinig kennis van plaagdierbestrijding. “We hebben wel voldoende mogelijkheden nodig om een plaag tijdig aan te kunnen pakken”, laat Peter weten. “En die krijgen we niet altijd. Daarnaast zal het in de toekomst nog strenger worden, doordat eerst aangetoond moet worden dat je schade hebt, voordat er bestreden mag worden. Dan loop je aardig achter de feiten aan. Ik ben toch meer voor het voorkomen ervan. Hopelijk blijft dat stukje vrijheid, maar dat zullen we moeten zien.

Daarnaast is het veel meer divers geworden sinds de ongediertebestrijding duurzamer is geworden. Traditionele bestrijdingsmiddelen bevatten chemicaliën die mens en dier kunnen schaden en bovendien is de gebruiksaanwijzing niet altijd even duidelijk. Ga dus vooral niet zelf bestrijden met te veel en te vergeefs gif, want dat veroorzaakt resistentie. Daarom bestrijd ik met goedgekeurde middelen, wat beter is voor het milieu. Door constante bijscholing via het Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD), waardoor de certificatie en licentie up to date blijft en het gebruik van goedgekeurde producten, is de bestrijding efficiënter. Vroeger was het een kwestie van een pak gif neerzetten op de plek waar je een muis of rat had gezien, nu bestaat het vak nog voor een groot deel uit preventie om problemen te voorkomen.”

Omdat ongedierte niet alleen onaangenaam is, maar ook ziekten kan overbrengen, is het van belang om het tijdig en met de juiste technieken te bestrijden. Naar de gemeente bellen als zich een probleem voordoet, is niet meer de weg, mensen moeten voortaan zelf op zoek. Dus wil je kruipend, vliegend of houtaantastend ongedierte voorkomen of bestrijden, dan kun je bij Peter terecht. Doordat hij in en rondom Sint-Oedenrode werkt en flexibel is in zijn werktijden, kan hij met een paar emmers, een spuit of zo nodig groot materieel, snel ter plekke zijn. Voor meer informatie, kijk op www.vanacht.nl