Stan van Kampen
Stan van Kampen Foto: Jeroen van de Sande

Minder jeugdoverlast in Meierijstad

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode / Meierijstad – Gemeente en pers hebben afgelopen woensdag van gedachten gewisseld over de ‘nieuwe werkwijze geïntegreerde aanpak jeugdoverlast’ in Meierijstad. Dat stond althans op de agenda, maar van een nieuwe werkwijze bleek nauwelijks sprake. De gemeente Meierijstad heeft nu echter op papier gezet wie voor wat verantwoordelijk is. “Die geïntegreerde aanpak gaat volgens het zeven stappen-model. Maar dan wordt het allemaal wel erg technisch.”  

Wat wél nieuws was, is dat het de laatste tijd reuze meevalt met de jeugdoverlast in onze gemeente. Zelfs op de plekken waarover in het verleden regelmatig klachten kwamen zoals in Schijndel, is het rustig. Ook is er minder last van graffity. Jongerenwerker Stan van Kampen, die namens Welzijn de Meierij het woord voerde, schrijft dat onder meer toe aan de lockdown, en de avondklok. “Iedereen is gewoon heel blij dat er tegenwoordig meer kan.”

Het gesprek gaf een kijkje in de praktijk van deze kant van het jeugd-en jongerenwerk. Jeugdoverlast is al zo oud als de wereld, alleen heet ‘hangen’ tegenwoordig ‘chillen’ en veranderen in het tijdsbeeld allerlei zaken daaromheen. De rol van de jongerenwerker is sowieso een heel speciale. “Zo is een groep aanspreken vaak lastiger dan een persoon. Elke groep heeft zijn influencers. Daarom gaan wij altijd met tweeën op pad,” zegt Van Kampen. “Een van ons gaat dan even met zo’n leider apart terwijl de ander zich met de groep bezighoudt. Gelukkig maken we zelden mee dat ze niet luisteren. En als ze bijvoorbeeld rommel hebben gemaakt, wil het ook wel eens helpen als wij een beetje mee opruimen.”

Jongerenwethouder Menno Roozendaal somt een hele batterij aan hulpverleners op, met wie de jongerenwerker zo nodig kan schakelen. “Er moet ruimte zijn voor jongeren om jong te zijn. Soms leidt dat tot spanning. We willen voorkomen dat jongeren lijnrecht tegenover hun omgeving komen te staan. Dat begint met praten. Je kunt ze niet blijven wegsturen, dan verplaats je alleen maar het probleem.” Van Kampen: “Voor ons werk is in ieder geval het belangrijkste, dat je een vertrouwenspositie houdt naar de jeugd. Wij doen niks achter hun om”.