Afbeelding

Motie zelfbewoningsplicht in gemeenteraad

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad - Onder het motto ‘Nieuwbouw is nodig maar niet voor beleggers!’ dienen CDA, SP, Gemeentebelangen en PvdA bij de raadsvergadering op 24 juni een motie in. 

Eén van de onderwerpen op de agenda is ‘vaststelling addendum woonvisie 2018 en instrumenten voor verbeteren regie op de woningbouw’, bestuurderstaal voor het kort actieplan wonen. Hiermee wil het college het aantal te bouwen woningen verhogen en daarmee het tekort aan woningen in Meierijstad terugdringen.

De genoemde fracties gaan een motie zelfbewoningsplicht indienen. Mensen met een laag en (laag)middeninkomen kunnen momenteel geen huis kopen, en de prijzen van woningen blijven fors stijgen. Het plan voorziet in het bouwen van een aantal goedkope en middel dure woningen, die niet mogen worden opgekocht door mensen met vermogen die de woningen vervolgens gaan verhuren, wat steeds vaker voorkomt. Door het invoeren van een zelfbewoningsplicht moet de koper minstens drie jaar zelf in de woning blijven wonen. Daardoor is het voor beleggers niet aantrekkelijk om een dergelijke woning te kopen. Nieuwbouw is goed, nieuwbouw is nodig, maar niet voor beleggers is de mening van SP, Gemeentebelang, PvdA en CDA.