Jacqueline (l) en Jolanda (r) gebruiken hun tuin vooral voor het telen van bloemen
Jacqueline (l) en Jolanda (r) gebruiken hun tuin vooral voor het telen van bloemen Foto: Hans van den Wijngaard

Bloemen zijn een heel andere invulling van de volkstuin

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Wat is er mooier en lekkerder dan groenten en fruit uit je eigen tuin te eten. Helaas zijn de tuinen tegenwoordig een stuk kleiner dan zeg maar tachtig jaar geleden en is het niet voor iedereen weggelegd om uit eigen tuin te eten. Toch zijn er genoeg Rooienaren die een eigen volkstuin hebben. We volgen ‘De Rooise tuinvereniging’ een jaar lang en kijken met oude en ervaren, met jonge en beginnende volkstuinders wat er allemaal komt kijken bij het hebben en onderhouden van een eigen moestuin. Vandaag deel 10 en dan blijkt dat er in een volkstuin veel meer mogelijk is dan alleen het telen van eigen groenten want Jolanda Steenbakkers en Jacqueline Van den Berg- De Wit gebruiken hun tuin als bloemenzee.

Op de vraag waarom Jacqueline en Jolanda juist bloemen telen in hun tuin in plaats van groenten en fruit antwoorden de dames bijna eenstemmig: “plukgeluk. We houden van bloemen en hoeven die dan niet te kopen. We hebben vanaf zeg maar juni tot de eerste vorst eigenlijk altijd verse bloemen in huis”. “Maar je kunt bloemen ook zo mooi schikken”, vervolgt Jacqueline. “Daarom heb ik ook wel een paar groenten en wat fruit in mijn tuin staan. Ook met groenten kun je hele mooie boeketten schikken. Bovendien zijn bloemen de basis van veel groenten en fruit”.

Beide dames hebben de liefde voor bloemen al vanaf jongs in het bloed. Beiden volgenden ze de tuinbouwvakschool in Vught. Voor Jacqueline was dat het begin van een leven in de bloemen, ze werkte later als bloemist en gaf ook les aan jonge mensen die het vak ook weer wilden leren.

Lees deze week verder in DeMooiRooiKrant

Jacqueline (l) en Jolanda (r) midden tussen de bloemen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding