Remy bekijkt de cheque vol ongeloof.
Remy bekijkt de cheque vol ongeloof.

Nog één keer naar de Filippijnen dankzij succesvolle inzamelactie

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode - Armoede en eenzaamheid, het is vaak dichterbij dan je denkt en onlangs publiceerden we er een artikel over in DeMooiRooiKrant. Een artikel over Remy, een 83-jarige Filipijnse vrouw, die weinig te besteden heeft, wonend in ons dorp, met nog één wens. Nog één keer terug gaan naar haar geboorteland, om afscheid te kunnen nemen van haar negen kinderen en het kleine stukje grond wat ze daar nog heeft, aan hen te kunnen geven.

Door: Caroline van der Linden

Corné en Violeta Roche uit Sint-Oedenrode, beiden mantelzorgers van Remy, deden in april een oproep in de krant om deze wens in vervulling te kunnen laten gaan. Nog één keer naar haar familie op Palawan. Ze vonden het spannend hoe Remy zou reageren als ze het artikel onder ogen zou krijgen, maar nadat Violeta het vertaald had, liet ze met betraande ogen weten dat ze er heel blij mee was. Voor Corné en Violeta een opluchting dat ze zich erin herkende en dat ze haar met het verhaal niet in verlegenheid hadden gebracht. Er werd een oproep gedaan voor een kleine bijdrage en mocht er niet genoeg geld bijéén worden gebracht, zouden Corné en Violeta het resterende bedrag bijleggen. Onder de vermelding van “Ik maak het mogelijk” kon men een gift doen.

Al voor de krant werd gedrukt en alleen nog maar online stond, begon de teller al te lopen. Ongelofelijk veel reacties kwamen binnen, in de zin van mails, kaartjes, telefoontjes en leuke vermeldingen bij het overboeken van het geld. Maar wat ze het allermooiste vonden, was dat er bij Remy mensen aan de deur kwamen met een pot instandkoffie, een bloemetje of bijvoorbeeld een kaarsje met de tekst “hug”. En niet te vergeten de actie van de schoolkinderen die een cheque van maar liefst 1500 euro kwamen brengen. Terwijl Remy, naast het bezoek van Corné en Violeta, voorheen geen bezoek kreeg, werden de kinderen hartelijk ontvangen en was dit voor haar al een feest op zich. Alleen door dit allemaal, was de actie al geslaagd. Maar er is door de Rooienaren, door vrienden en kennissen royaal geld gegeven voor de reis van Remy. Maar liefs 153 mensen hebben een bijdrage gestort, waarbij het ging om bedragen van drie euro tot zelfs duizend. Dat er zoveel mensen meeleefden en iets voor Remy wilden doen, was hartverwarmend. Het totaal bedrag dat door de oproep is opgehaald is uitgekomen op maar liefs 8442,32 euro. Een enorm groot bedrag, waar Remy, Corné en Violeta helemaal van ondersteboven zijn.

Helaas was er onlangs ook nog verdrietig nieuws uit de Filipijnen. De 53 jarige dochter waar Remy zou gaan overnachten, is in haar slaap overleden, wat voor Remy natuurlijk enorm verdrietig is. Gelukkig hebben ze met het geld wat opgehaald is, de familie in de Filipijnen een beetje financieel kunnen ondersteunen met de begrafenis. Er was zoveel opgehaald, dat het geld niet allemaal nodig is voor de reis, overnachtingen, verzekeringen en niet te vergeten medische zorg voor de tijd dat Remy in de Filipijnen zal verblijven. Na alles met betrekking tot de reis betaald te hebben, zal er zeker nog geld overblijven. Hiervoor hebben Corné en Violeta al een aantal projecten bedacht die de familie van Remy ten goede komen. Elke euro die ze hebben mogen ontvangen zal worden besteed aan Remy en haar familie.

Zodra corona het toe laat, zullen ze meteen vertrekken, maar het vaccineren in de Filipijnen gaat nog niet zo snel. Vandaar dat Corné en Violeta nu al iedereen die op welke manier dan ook bijgedragen heeft om die ene wens van Remy mogelijk te maken, namens Remy en henzelf alvast enorm willen bedanken, want “Samen hebben we het mogelijk gemaakt!”

Als Remy, Corné en Violeta terug komen van hun reis, zullen zij zeker via DeMooiRooiKrant nog een mooi verslag doen van het bezoek van Remy aan haar kinderen.