Afbeelding

Wat is een boeterente en hoe vervelend is het nou echt?

Ingezonden Ingezonden

Wanneer je een huis bezit, is het gebruikelijk dat je een hypotheek hebt afgesloten. Hierbij roept bij mensen soms de vraag op of dit wel de juiste hypotheek is, helemaal wanneer je bij een andere bank meer aantrekkelijke rentetarieven ziet staan. Je kunt er dan voor kiezen om je hypotheek over te sluiten of de rentevaste periode open te breken en te veranderen. Hierdoor kun je sneller gaan aflossen, echter betaal je hier wel een prijs voor in de vorm van een boeterente. Deze boete is dus eigenlijk het bedrag wat je de bank schuldig bent om eerder je hypotheek af te lossen dan gepland. Hierdoor loopt de bank verwachte inkomsten mis, en dat compenseren ze door jou deze oversluitboete te geven. Maar wanneer brengt de bank deze boeterente nou precies in rekening en hoe laat je je boete berekenen? Je leest het allemaal in deze blog.

Wanneer betaal je een boeterente

Je betaalt een boeterente wanneer door het oversluiten van jouw hypotheek naar bijvoorbeeld een andere bank, er een nadeel ontstaat voor je vorige bank. Dit nadeel is op financieel gebied, dus de bank begroot jouw hypotheek bijvoorbeeld op vijf jaar en verwacht niet dat jij na drie jaar al overstapt. Dit betekent dat deze bank twee jaar aan verwachte inkomsten mist. Dit wordt gezien als een financieel nadeel en de bank heeft daarom recht op een vergoeding. Deze vergoeding wordt dan gehaald op de consument in de vorm van boeterente.

Boeterente berekenen

Zodra je wil overstappen naar een andere hypotheekverstrekker is het handig om in te kaart te brengen hoe hoog de boeterente is. Hiervoor zijn er verschillende methodes. Meestal wordt er bij die methodes gekeken naar de volgende vragen:

·         Hoe zou de resterende aflossing van de hypotheek verlopen?

·         Wat zijn de actuele rentepercentages?

·         Wat zijn de misgelopen rente bedragen voor de bank?

·         Wat is de waarde van het misgelopen bedrag?

Het vinden van antwoorden op deze vier vragen is niet eenvoudig. Er liggen hier vaak uitgebreide berekeningen aan ten grondslag. Het is daarom belangrijk dat je onderzoek doet en gebruikt maakt van de online tools die hiervoor beschikbaar zijn. Op deze manier kun je een beeld krijgen van de hoogte van je boeterente.

Op het betalen van een boeterente zit niemand te wachten. Toch wordt deze oversluitboete vaak in rekening gebracht wanneer je meer aflost dan afgesproken. Maak daarom gebruik van boeterente berekening tools zodat je weet wat je precies moet betalen, mocht je willen overstappen.