Afbeelding

Zo stimuleer je duurzaamheid op de werkvloer

Duurzaamheid Duurzaamheid

Dat we thuis ons best kunnen doen om duurzaam bezig te zijn is duidelijk. We proberen ons afval zo veel mogelijk te scheiden, gebruiken energiezuinige lampen en proberen onze woningen zo goed mogelijk te isoleren. Ook op de werkvloer kunnen we bijdragen aan een groener milieu. In dit artikel lees je hoe je dit doet. Hopelijk zo inspireer je ook nog eens de mensen die thuis nog niet zo duurzaam bezig zijn!

Houd het energieverbruik in de gaten

Is de werkdag voorbij? Stimuleer dan je personeel om hun laptops of computer helemaal uit te schakelen en ze niet op de slaapstand te zetten. Zelfs wanneer een laptop of computer op standby of op de slaapstand staat verbruikt deze nog steeds veel stroom. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere apparatuur in het kantoorgebouw. Denk bijvoorbeeld aan de koffiemachine en de printer. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een timer op de verlichting te zetten of met bewegingssensoren te werken; dan brandt er alleen licht wanneer het nodig is. Ook kun je een timer op de thermostaat zetten, dit scheelt daarbij een hoop verspilde warmte en energie. 

Let op het papiergebruik

Op een kantoor wordt veel papier gebruikt. Een eerste stap is om dan gerecycled papier aan te schaffen. Dit is goed voor het milieu omdat papier op deze manier opnieuw gebruikt wordt, maar ook omdat gerecycled papier gemaakt wordt in fabrieken waar minder energie, chemicaliën en water verbruikt worden tijdens het productieproces. Moedig je personeel dan ook aan om zo veel mogelijk dubbelzijdig te printen; dit kan het papierverbruik aardig doen minderen. Daarnaast kun je je personeel stimuleren om schriften en schrijfblokken aan te schaffen die van gerecycled materiaal gemaakt zijn. Of zorg ervoor dat ze dit tot hun beschikking hebben. 

Duurzame relatiegeschenken

Natuurlijk is het fijn wanneer je bedrijf en je werknemers duurzaam bezig zijn, maar dan wil je het natuurlijk ook uitstralen naar de buitenwereld toe. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te investeren in duurzame relatiegeschenken. Denk dan aan bedrukte balpennen van duurzaam materiaal of katoenen draagtassen met het logo van je bedrijf of de bedrijfsnaam erop. Je zou ook doppers met logo kunnen aanschaffen. Dit zijn drinkflessen die gemaakt zijn van gerecycled en duurzaam materiaal. Laat er wat extra maken, dan kun je ze aan je personeel uitdelen. Dan hoeven ze niet iedere dag een plastic flesje mee naar het werk te nemen!

Groen van A naar B

Heb je personeel dat dichtbij huis woont? Stimuleer ze dan om op de fiets naar het werk te komen. Bij veel mensen is het nemen van de auto een gewoonte geworden, terwijl het soms helemaal niet nodig is. Je kunt hier als bedrijf op inspelen door mee te doen aan een initiatief zoals Fietsplan; je werknemers kunnen dan makkelijk een fiets leasen. Minder auto’s op de weg is niet alleen goed voor het milieu, de extra beweging is ook nog eens goed voor de vitaliteit en de productiviteit van je werknemers!