Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Tarieven milieustraten sterk uiteenlopend

Gemeentenieuws Gemeentenieuws

Sint-Oedenrode - Of het nu gaat om troep van een net opgeruimde zolder, een bank die toe is aan vervanging, of wat grofvuil: iedere inwoner van Meierijstad brengt weleens afval naar de milieustraat. In Coronatijden is dat nog meer geworden. Hoe meer we thuis zijn, hoe meer afval we hebben. Veel inwoners zijn blij wanneer zij hun troep kwijt zijn, maar die blijdschap houdt tijdens het afrekenen niet altijd stand. Hoe wordt de prijs bepaald? Hoe vergelijken de milieustraattarieven van Meierijstad met die van andere gemeentes? We zochten het voor je uit.

Door: Mees van Dijk

Laten we als voorbeeld eens naar vijf gemeentes kijken: Meierijstad, Laarbeek, Veldhoven, Best en Bernheze. Stel je hebt een aanhangwagen met daarin twee autobanden met velg, twee autobanden zonder velg, 1 m3 asbest, één eenpersoonsmatras en één tweepersoonsmatras. Wat betaal je dan per gemeente?
In gemeente Meierijstad is dat 70 euro, in Best 14 euro, in Veldhoven 20 euro, in Bernheze 35 euro en in Laarbeek 15 euro. In Meierijstad betaal je voor die specifieke items dus een stuk meer. Dat komt voornamelijk door de 1 m3 asbest, waarvoor je in Meierijstad €35 euro betaalt. Bij de andere gemeenten kan je dit gratis inleveren. Het is wel goed om te benoemen dat dit slechts een voorbeeld is. Bij een andere selectie items kan je in andere gemeentes duurder uit zijn. Het is maar net wat je inlevert.

Milieubeleid
Als je de verschillende tarieven van de gemeentes bestudeert, trek je snel de conclusie dat deze erg uiteenlopen. Maar om een vertekend beeld te voorkomen, is het belangrijk een compleet plaatje te schetsen: de tarieven van de milieustraat alleen zeggen niet per se iets over het gehele milieubeleid van een gemeente. “Tussen gemeentes onderling zit het prijsverschil in het systeem dat de betreffende gemeente hanteert”, licht de gemeente toe. Iedere gemeente regelt bijvoorbeeld zijn afvalstoffenheffing net wat anders. “Gemeente Meierijstad hanteert een Diftar-systeem. Dat wil zeggen: ‘de vervuiler betaalt’. Hierbij betaalt de burger voor de hoeveelheid afval dat hij aanbiedt. Dat doen we zodat onze inwoners zo goed mogelijk scheiden.” Bij andere gemeentes kunnen dit bijvoorbeeld vaste kosten zijn.

De verschillen tussen het milieubeleid van gemeentes heeft dus ook invloed op de tarieven van de milieustraat. De gemeente licht dit verder toe: “De afvalstoffenheffing wordt bepaald door de totale kosten en opbrengsten van afvalinzameling en -verwerking binnen de gemeente. De tarieven voor de milieustraat worden ieder jaar door de gemeenteraad vastgesteld.”

Geluiden inwoners
De tarieven horen binnen een gemeente dus hetzelfde te zijn, maar uit de praktijk blijkt iets anders. Een Rooienaar vertelt over een recente ervaring. “Ik had een aanhangwagen met van alles erop: oud papier, plastic, restafval, noem het maar op.” Hij kwam wel eens vaker bij de milieustraat in Sint-Oedenrode, maar had nu minder mee dan normaal. “Normaal betaal ik 30 euro voor een volle aanhanger, nu moest ik 30 euro betalen voor nog geen halve! Dat heb ik toen niet gedaan, ik ben gewoon terug naar huis gegaan.” Een dag later probeerde hij het nog eens, dit keer in Schijndel. “Daar was het opeens 20 euro. Het is maar een tientje, maar ja, het is toch een verschil.” Hij is van mening dat het anders moet. “Het moet goedkoper. Anders gaan de burgers het gewoon dumpen of in de grijze kliko gooien.” Ook is hij van mening dat het een stuk makkelijker kan. “Ik denk bij mezelf: er is niks zo eerlijk als wegen. Gewoon een aantal cent per kilo. Of wat anders, maar er zijn naar mijn idee vast wel methodes te bedenken waardoor het prettiger kan.”