Er viel afgelopen maand bijna de dubbele hoeveelheid regen van normaal
Er viel afgelopen maand bijna de dubbele hoeveelheid regen van normaal Foto: Marij Wagenaars

Weer over het weer

Column

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Te koud, te nat en te weinig zon, dat is in het kort het weer van mei 2021

Temperatuur over de volle linie te laag
De afgelopen maand was de tweede maand op rij dat het kouder was dan normaal en niet zo’n beetje ook. Daar konden de laatste warme dagen van de maand geen verandering in brengen. De middagtemperatuur lag over de volle maand op 16,7°C en dat is 2½°C kouder dan dat wat we mochten verwachten. Toch werd het op zondag 9 mei met 27°C alvast een keer een zomerse dag, de enige van de maand. Ook de nachten waren frisser dan dat we op basis van de afgelopen dertig jaar mochten verwachten. Waar de boeken 7,7°C noteerden, moesten we het dit jaar met 6,1°C doen. Op 3 mei zakte het kwik nog een keer onder het vriespunt. Het koelde die dag af tot -0,5°C. Als zowel de maxima als minima onder normaal liggen, dan rest er voor het gemiddelde ook niet veel meer dan nederig mee te gaan in deze reeks. Op basis van het langjarige gemiddelde zouden we recht hebben op 13,6°C, maar we moesten het doen met 11,6°C. Het koudste etmaal hadden we op vrijdag 7 mei, toen werd het gemiddeld 5,4°C. Twee dagen later hadden we de warmste dag van de maand met een gemiddelde van 19.8°C.

Veel meer regen dan normaal
Met maar liefst 107 millimeter regen was mei 2021 een behoorlijk natte maand.

Ook de zon bleef onder de maat
Normaal schijnt de zon 210 uur in de maand mei, daar zaten we dit jaar met 193 uur en 27 minuten net iets onder. De meest zonnige dag zowel in absolute als in relatieve zin was zondag 30 mei. Die dag scheen de zon 15 uur precies (92.2%). We moesten het doen met zeven sombere dagen, dat zijn dagen met minder dan 20% zon van de daglengte. Donderdag 27 mei liet de zon zich niet langer ziend dan 21 minuten en daarmee was dat de somberste dag van de afgelopen maand.

Kort samengevat was mei 2021 een koude en natte maand. De zon maakte het vooral aan het eind van de maand nog een beetje goed.