Ilse neemt het eerste pakket in ontvangst.
Ilse neemt het eerste pakket in ontvangst.

Rode Kruis en Caritas delen voedselpakket uit

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - Het Rode Kruis heeft in haar actieplan tegen Corona al in 2020, voor mensen die in armoede leven en buiten de organisatie van voedselhulp vallen, een hulppakket opgezet. Een pakket dat bestaat uit voedselbonnen en levensmiddelenpakketten. Er blijken vele mensen te zijn die uit schaamte of door wet en regelgeving buiten hulp van de Voedselbank vallen. Deze mensen moeten alle moeite doen om aan eten te komen. Toen ook in Brabant-noord de vraag kwam om rond te kijken waar het Rode Kruis hulp kon bieden, was het de Parochiële Caritas Instelling (PCI) van de H. Odaparochie die daarop anticipeerde. Het blijft niet bij die organisatie alleen. Vrijdag is het eerste voedselpakket uitgereikt door José van Boxmeer en Wilchard Cooijmans van de PCI en Fred Tijssen van het Rode Kruis.

Fred Tijssen is locatiemanager van het Rode Kruis in Meierijstad Boxtel en Boekel. Als bewoner van Sint-Oedenrode en kerkganger was het contact met diaken Wilchard Cooijmans, voorzitter van de PCI en vervolgens met José van Boxmeer, penningmeester van de PCI, snel gelegd. Voor hen was het snel schakelen. Zo werd gekeken naar ongedocumenteerden, mensen die in scheidingssituatie met kinderen wonen en nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden, mensen die uit schaamte niet bij een organisatie durven aan te kloppen, maar wel bekend zijn bij de kerken of maatschappelijke instellingen. Ook scholen melden soms gezinnen aan waar armoede heerst. Door de coronacrisis zijn mensen ontslagen of hebben anderszins hun inkomsten moeten missen en raken daardoor aan de grond.
Het Rode Kruis heeft voedselpakketten en voedselbonnen gesponsord gekregen om juist in deze moeilijke tijd van coronamaatregelen individuen of gezinnen te ondersteunen. Uiteraard gaat dit met de nodige zorgvuldigheid en discretie. Tevens worden de mensen begeleid naar de reguliere hulpverlening.
Vrijdag werd het eerste levensmiddelenpakket uitgereikt. De alleenstaande moeder Ilse mocht voor haar en haar twee schoolgaande kinderen een pakket in ontvangst nemen. Door de coronacrisis kon zij als ZZP-er haar werk zeer lange tijd niet meer uitvoeren. Zij was bij de caritas bekend geraakt door vragen om financiële hulp om de vaste lasten te kunnen betalen. Voor de foto nam een vriendin van Ilse het pakket aan.

Weet u situaties van voedsel tekort in gezin of bij alleenstaande, laat het gemotiveerd weten. Email pci.rodekruis@gmail.com