Jeangu Macrooy en zijn crew in kleding van Sylvie ten Broeke.
Jeangu Macrooy en zijn crew in kleding van Sylvie ten Broeke. Foto: Joyce Hoedelmans

Roois modetalent maakt outfits voor Nederlandse Songfestival-act

Human Interest Human interest

Rotterdam / Driel / Sint-Oedenrode – Ze is pas net afgestudeerd, maar kreeg meteen een opdracht voor haar kiezen waar je niet eens van durft te dromen. Iets meer dan zes weken geleden werd het Rooise modetalent Silvy ten Broeke gevraagd om de outfits voor Jeangu Macrooy en zijn crew te ontwerpen én te maken. “Zo kort dag is wel echt een uitdaging, maar ook al kreeg ik een week, dan had ik natuurlijk nog ja gezegd”, is Silvy nog steeds door het dolle heen.

Silvy vertrok op jonge leeftijd van Nijnsel naar Amsterdam om een modedroom na te jagen. Uiteindelijk belandde ze in Arnhem bij ArtEZ, University of the Arts. Daar rondde ze afgelopen oktober een opleiding af. Door de bevriende styliste Lissa Brandon werd Silvy gevraagd voor deze bijzondere opdracht. Ze werkten al vaker samen in freelanceprojecten en hebben een goede klik. ‘Het is nog zes weken. Heb je tijd’, vroeg Lissa aan de geboren Nijnselse. Silvy kon haar oren niet geloven, maar ging direct aan de slag.

“Het was geen gemakkelijke klus, want het ging niet alleen om de outfit van Jeangu, maar ook van de drie andere personen op het podium. Ik heb me enorm verdiept in de Surinaamse cultuur en tradities. Dat was nieuw voor mij, maar gelukkig heeft Lissa me daarbij geholpen. Zij heeft ook Surinaamse roots. In de kleding komen aspecten terug van verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen en daarmee is het een link met een speciale gedachte vanuit die cultuur”, vertelt Silvy, die blij is als ze haar kleding met volle trots dragen en als die kleding een verhaal vertelt.

Het is nu de week van de waarheid. Zaterdag treedt de Nederlandse inzending op en Silvy zit dan gespannen voor de buis. Ze is niet in Rotterdam aanwezig. “Helaas niet”, merkt ze op en geeft corona op als reden. “De bubble van de crew is de laatste weken steeds kleiner geworden. Voor mij was er geen plek, maar ik heb alle kleding thuis in Driel gemaakt en ben het zelf af gaan geven. Gelukkig is Lissa daar om te zorgen dat het allemaal goed komt.” Inmiddels circuleert de naam van Silvy al even rond als kledingdesigner van de hoofdact. Dat had al de nodige reacties tot gevolg, maar de modeontwerpster hoopt op nóg meer reacties tijdens en na het optreden. “Misschien geeft dit een flinke kickstart voor mijn carrière. Dat zou mooi zijn”, glundert de Rooise.

Een toelichting van Silvy ten Broeke:
Het pak van Jeangu is vooral geïnspireerd op de Surinaamse Indianen. Zij dragen vooral veel kralenkettingen en onder andere ook een kamisa. De riemen zijn rijkelijk bewerkt met rode kralen. De kleur rood komt voort uit de rode verf waarmee de Indianen het gelaat en soms het gehele lichaam mee verven.
De Indianen dragen meerdere lenden-/heupsnoeren, waarvan de lendensnoer de functie heeft om de kamisa te bevestigen om het lichaam. Deze invloed zie je terug in de riemen en kralenkettingen die door Jeangu worden gedragen om zijn taille. Deze riemen zijn zo geïntegreerd in de tailleband van de pantalon dat het refereert naar de kamisa. De armstukken en de riemen zorgen voor een duidelijke blik op accessoires, ook de Indianen stonden erom bekend dat zij naast hun kamisa meerdere (opvallende) kralenkettingen droegen. Misschien wel het meest opvallend is de kleur van het pak van Jeangu. Kobaltblauw staat symbool voor een ‘wasi’ doen, dit is een traditie in Suriname als bescherming tegen kwade ogen/energie.
De tribal vormen die terugkomen bij alle looks stammen voornamelijk af van de Marrons en is ook een terugkomend element in alle looks, naast dat iedere look gefocust is op een specifieke bevolkingsgroep. De Marrons dragen regelmatig kleding met grafische vormen verwerkt in patchwork. Dit hebben we een moderne draai gegeven door middel van foil plotting, verwerking in de patronen en stofbewerking als geverfde lijnen die geaccentueerd zijn door blauwe en witte stiksels.
De samenwerking tussen Lissa Brandon en mij is tot stand gekomen door eerdere vrije projecten waarin we hebben samengewerkt. De combinatie tussen stylist en modeontwerper werkt ontzettend goed samen. Waar Lissa een oog heeft voor details, accessoire’s en het totale plaatje kijk ik vooral naar de vertaling van concept naar kleding, stoffen en het grote gebaar. Vooral deze keer hebben we ons samen gestort op het ontwerpproces, waarin we samen en aanvullend op elkaar de keuzes hebben gemaakt. Hoewel Lissa en ik totaal verschillend zijn qua stijl merken we dat we keer op keer op dezelfde conclusie uitkomen binnen het gezamenlijke designproces, dit maakte het tot een soepele maar vooral inspirerende samenwerking.

Afbeelding
Sylvie ten Broeke