De telefoonmast van achter de sportvelden bekeken.
De telefoonmast van achter de sportvelden bekeken. Foto: Jeroen van de Sande

Olland is beter bereikbaar, maar niet iedereen profiteert

Roois nieuws

Olland - Goed bereik op je mobieltje is vanzelfsprekend. Dat is zo, tenzij je in Olland woont. Daar was tot eind maart zelfs 112 moeilijk bereikbaar. Na jaren strijd was het eindelijk zover: de nieuwe zendmast werd geplaatst. Nu die mast eenmaal staat en op volle toeren draait, zijn er nog altijd gemixte reacties: “In huis en tuin haal ik nog altijd amper twee streepjes”, laat iemand weten op Facebook. Een positief geluid horen we van Dennis Zwiers, die zich vanuit de dorpsraad al jaren hard maakte voor de mast. “Ik kan nu normaal met je bellen! Dat was anders niet mogelijk geweest.”

Door: Mees van Dijk

Uitsluitend KPN

Niet iedereen profiteert van de zendmast. “In Nederland zitten vier operators: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. De mast is geplaatst in opdracht van KPN, wat betekent dat alleen mensen die bij KPN of een dochterbedrijf van KPN zitten, goed bereik hebben”, vertelt Dennis. Ironisch genoeg zit hij zelf bij Ben, wat onderdeel is van Vodafone. “Daarom bel ik je nu met het nummer van mijn vrouw. Mijn contract bij Vodafone loopt pas in januari af”, lacht hij.
Dennis verwacht niet dat andere operators zich bij KPN aansluiten. “Het is een erg lastig punt. Je kunt je voorstellen: Olland telt zo’n 1100 zielen, waarvan niet iedereen een mobieltje gebruikt. Als die ook nog eens verdeeld moet worden tussen twee, drie of zelf vier partijen… Dat is commercieel niet interessant voor die bedrijven.” Dennis begrijpt dat mensen die niet bij KPN zitten daar teleurgesteld om zijn. “Mensen denken dat als er een mast staat, je altijd goed bereik hebt. Zo werkt dat dus helaas niet.”
Voorheen was 112 moeilijk bereikbaar in Olland. Dat probleem is nu gelukkig verholpen, ook voor mensen die niet onder KPN vallen. “Als je 112 belt en je bent lid van bijvoorbeeld T-Mobile, word je automatisch doorverbonden naar het netwerk van KPN”, ligt Dennis verder toe.

“Het is een lang proces geweest”
Dennis is blij dat de mast er nu eindelijk staat. “Ik zit nu zo’n 8 jaar bij de dorpsraad en meteen dook ik het dossier in van de zendmast, nu staat ‘ie er pas.” Wel stond er een klein mastje achter de kerk, maar daar werd snel de stekker uit getrokken. “Ik ben gaan kijken wat de mogelijkheden waren door in gesprek te gaan met verschillende mobiele operators. Zo is uiteindelijk dat balletje gaan rollen. Eigenlijk weet ik tot de dag van vandaag niet zeker wat voor KPN de trigger was om hier aan de slag te gaan.”

Ook duurde het zolang omdat er een rechtszaak tussenkwam, legt Dennis uit. “Toen we eventuele locaties bekeken, kwam het voetbalveld snel in beeld.” Dat had meerdere redenen. “Ten eerste is het voetbalveld open en makkelijk bereikbaar voor degene die de mast plaatst en onderhoud pleegt. Ook hebben we veel populierenrijen. Als daar bladeren aan zitten, geeft dat een minder signaal. We hadden een locatie nodig aan de dorpskant van die boomgaard. Dat was op het voetbalveld het geval.”

“Natuurlijk krijg je met bewoners te maken die daar wat van vinden. Dat mag natuurlijk ook. Uiteindelijk stapte één bewoner naar de rechter.” De bewoner was bang voor de schadelijke straling van de zendmast, wat resulteerde in een jarenlange juridische procedure. Uiteindelijk besloot de rechter dat er genoeg was gezocht naar alternatieve plekken. Ook nam de rechter van KPN aan dat er geen stralingsrisico’s aan vastzitten.