Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Philippus van Rode, graaf van Katzenellenbogen

Historie Historie

Sint-Oedenrode – In de 33e aflevering van Rooise Streken duikt de heemkundige kring in de geschiedenis van Philippus van Rode, waar de Philipusstraat haar naam aan te danken heeft. Het is een boeiend verhaal…

Philippusstraat
De Philippusstraat is een zijstraat van de Borchmolendijk en loopt tot aan de Dommelbrug. Het onderschrift op het straatnaambordje intrigeert want er staat dat graaf Philippus een afstammeling van de graven van Rode was, graaf van Katzenellenbogen én bisschop van Osnabrug. Kortom, redenen te over om uit te zoeken wie deze Rooienaar was, wat hij met de merkwaardige naam Katzenellenbogen te maken had en wat voor een bisschop hij was.

Afstammeling van de graven van Rode
Philippus van Rode, ook wel bekend onder de naam Philips of Filips leefde ongeveer 1000 jaar geleden. Veel gegevens uit die tijd zijn er niet, er werd nauwelijks iets geschreven of beschreven. Alleen over de allerbelangrijkste personen is fragmentarisch iets bekend. En dat moet dan nog uit verschillende bronnen gedestilleerd worden. Zo kunnen dan ook, door veel puzzelwerk, enkele feiten uit het leven van Philippus gereconstrueerd worden. Zijn exacte geboortejaar is onbekend, was waarschijnlijk rond 1095, maar het kan evengoed later, uiterlijk in 1104 geweest zijn. Zijn vader was vermoedelijk Arnold I graaf van Rode (± 1060-±1117). Hij bestuurde zijn graafschap vanuit de burcht in Sint-Oedenrode. De straatnaam Borchgrave en een plaquette bij de groentewinkel in die straat met een plattegrond van de opgravingen van o.a. de burcht (2005) herinneren hier nog aan. Philippus stierf, en dat is vrij zeker, in het jaar 1173. Hij is, zeker voor die tijd, stokoud geworden.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding