Liefkozend geeft Jan de boom nog een kus.
Liefkozend geeft Jan de boom nog een kus. Foto: Jeroen van de Sande

Jarige Jan plant ‘schat van een boom’

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode – Snel voor de boom in de grond wordt gezet, geeft Jan hem nog een kusje. “Een schat van een boom”, zegt hij trots, wanneer hij de kuil met zand heeft gevuld. Maandag werd Jan van de Wijdeven tachtig jaar. Om hem te verrassen mocht hij bij zijn geliefde kinderboerderij dinsdagmorgen een krentenboom plaatsen. Natuurlijk met zijn geliefde collega’s en familie, letterlijk en figuurlijk achter hem.

Joan van Berlo is namens Stichting Dichterbij werkzaam op kinderboerderij de Kienehoeve in park de Kienehoef en begeleidt de cliënten. “Jan is altijd vrolijk. Hij kent iedereen en iedereen kent Jan. Hij houdt van dieren en planten en is hier daarom helemaal op zijn plek”, vertelt hij respectvol. Terwijl Joan dit vertelt, staat Jan de boom nog eens goed te bekijken. Hij ruikt er een keer aan, streelt de takken en laat nog maar eens weten hoe mooi hij hem vindt. Een betere plek kan een plant niet hebben, zou je zeggen.

Voor de krentenboom staat een bordje met daarop een tekst. Jan plantte twee jaar geleden ook al een boom, omdat hij toen veertig jaar in dienst was bij Stichting Dichterbij. Helaas redde de boom het niet en daarom komt er nu een tweede kans op een ander memorabel moment.
Jan verzorgt dieren op de kinderboerderij, maar is ook in voor allerlei andere klusjes. Vijf dagen in de week zet hij zijn beste beentje voor en dat wil hij nog lang blijven doen. Het woord pensioen kent hij niet en daar mag dan ook niet over gepraat worden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding