De leerlingen staan trots bij hun bakcreaties.
De leerlingen staan trots bij hun bakcreaties. Foto: Chantal van den Oever

Bakactie door leerlingen van basisschool Dommelrode

Onderwijs Onderwijs

Vijf leerlingen van groep 8 van basisschool Dommelrode, Anna, Nienke, Liv, Pleun en Emma, volgden de afgelopen periode verschillende workshops en gastlessen over armoede, één van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Als eindopdracht mochten ze op een eigen gekozen manier iets bedenken om mensen in armoede te helpen. 

Ze kozen ervoor om geld in te zamelen voor Voedselbank Boxtel, Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode en een ander lokaal doel in het kader van armoede. Veel onderzoeken tonen namelijk aan dat hoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, ook hier steeds meer mensen door verschillende oorzaken getroffen worden door armoede. Mensen die leven onder de armoedegrens en hier dagelijks vergaande gevolgen van ondervinden. Zo kan het bijvoorbeeld betrekking hebben op je woonsituatie, je gezondheid of het kunnen volgen van een opleiding. Schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies kunnen eruit voortvloeien. Juist in deze coronatijd hebben velen het zwaar en willen deze groep 8 leerlingen graag voor deze groep mensen iets kunnen betekenen, om zo een klein verschil te kunnen maken.

Samen gingen ze in overleg en kwamen op het idee om met de hele school worstenbroodjes en cupcakes te gaan verkopen ten gunste van het goede doel. Ze zijn naar Bakkerij Bekkers gegaan om hun plan voor te leggen. Alexander Bekkers was meteen enthousiast en verleende hier graag zijn medewerking aan.

Afgelopen vrijdag bracht het vijftal aan elke klas een bezoek, om de kinderen van de school uitleg te geven over hun actie. Uitleg over hoe de actie in z’n werk gaat, maar ook over wat armoede is, waarom het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden en hoe goed je het eigenlijk hebt als je geen financiële zorgen hebt.

Enthousiast gemaakt, zijn de leerlingen van de school gedreven aan de slag gegaan om zoveel mogelijk te verkopen ten gunste van dit mooie doel. Met de bestellijsten op pad gingen ze naar hun buurvrouw, opa, oma of tante om hen de komende tijd te laten genieten van de lekkernijen, terwijl ze tegelijkertijd hun bijdrage leveren aan een belangrijk doel.

Ook deze week loopt de actie nog, want op maandag 26 april worden alle bestellingen verzameld bij de leerkrachten. Op woensdag 28 april gaan de initiatiefnemers naar de bakkerij om de bestellingen in orde te maken en op vrijdag 30 april zullen ze worden uitgedeeld in de klassen en door de kinderen zelf afgeleverd worden bij de kopers.

Anna, Nienke, Liv, Pleun en Emma hopen samen met de andere leerlingen van de school een zo groot mogelijk bedrag op te kunnen halen met deze actie en hierdoor heel veel mensen te kunnen helpen. En als extra stimulans voor de verkoop, kan de leerling die het meest verkoopt, uitkijken naar een grote slagroomtaart, die tevens geschonken wordt door Bakkerij Bekkers. Het uiteindelijke resultaat zal op een later moment bekend gemaakt worden in deze krant.