Het hoofdveld van vv Nijnsel/TVE Reclame. Foto: Henri van Hoorn
Het hoofdveld van vv Nijnsel/TVE Reclame. Foto: Henri van Hoorn Foto: Henri van Hoorn

vv Nijnsel/TVE Reclame lanceert zaterdagteam

Sport Sport

Nijnsel - Al denken velen er mogelijk anders over maar senioren-competitievoetbal op de zaterdag is niet bepaald nieuw, integendeel. In de jaren zestig van de vorige eeuw bestond deze competitie al. De onderliggende reden is echter totaal verschillend.

Vroeger werd er louter om religieuze redenen op zaterdag gevoetbald omdat de zondag heilig was, een rustdag waar met name Nederlandsch Hervormden en Vrijgemaakte Gereformeerden zich strikt aan hielden. Op zaterdagvond ging thuis de deur op slot en op maandagmorgen weer open. Het slot ging er op zondag alleen van af om de mis, de vespers en het lof bij te wonen. Balen wij al van de avondklok, deze mensen die In de Heer waren hadden dus een zichzelf opgelegde dagklok, 52 keer per jaar. Ook de geldautomaat ging op slot.

Tegenwoordig staat de zondag voor veel mensen gelijk aan een gewone werkdag. En wordt er op veel plaatsen gesport als de kerkklok de gelovigen oproept voor de viering. Langer geleden had je nog wat losse zeden, tegenwoordig zijn die ook al niet meer te vinden. We leven in een voornamelijk hedonistische samenleving en voelen ons daar als een vis in het water.

Het aantal voetballers dat van de zondag naar de zaterdag overstapt neemt duidelijk toe. Niet meer vanwege religieuze motieven maar omdat, vaak wat oudere, spelers hun zondag wat anders willen invullen. Het kan zijn dat ze aan het hoofd (mag je dat nog zeggen?) staan van een gezinnetje en vrouwlief troont je dan op zondagmorgen mee naar je schoonmoeder waar de Bastognekoeken en iets te slappe koffie al klaar staan en interessante onderwerpen voorbijkomen zoals de nieuwe lingerielijn van Britt Dekker en de totaal mislukte filmcarrière van Y. Cabau. Je moet daar natuurlijk wel iets van vinden. Vroeger aan de bar kwamen er andere onderwerpen ter sprake. Het kan ook zijn dat je in je nadagen van je voetbalcarrière je leven een andere wending wilt geven door bijvoorbeeld trainer te worden of, ben je nog talentvoller, scheidsrechter.

Bij vv Nijnsel/TVE Reclame zijn al eerder pogingen ondernomen om tot de oprichting van een zaterdagteam te komen maar die waren vooralsnog niet succesvol. Nu ligt het anders. Johan van der Pas en Bas Verbakel namen enige tijd geleden het voortouw en hebben nu vanuit hun uitgebreide netwerk een serieuze groep bij elkaar. Beide 30+-ers vallen in voornoemde doelgroep. Bas heeft inmiddels drie koters rondlopen en Johan staat zoals bekend aan de vooravond van een vermoedelijk imposante scheidsrechterscarrière. De tweede al inmiddels uit de geelblauwe stal want Arent van Dijk ging hem al voor. Zij treden dus beiden in de voetsporen van hun voormalige idool Adje Ham.

Er moeten nog enkele plooien worden gladgestreken maar als de voortekenen niet bedriegen dan start het eerste competitieve, ambitieuze en gevaccineerde zaterdagteam van vv Nijnsel/TVE Reclame ergens in september en hebben de spelers meteen een primeur te pakken.